I annonssamarbete med Lamp24.se

På jakt efter en taklampa.

Ända sedan jag blev klar med renoveringen av köket (LÄNK) så pillar jag fortfarande med lite detaljer. Först fick väggarna ny färg (LÄNK) och snygga stilleben har köpts in och det enda som jag egentligen saknar just nu är en taklampa. Jag sitter varje vecka och spanar på snygga taklampor och har fastnat för det enorma utbudet som Lamp24.se erbjuder. Jag funderar på om jag ska välja en större taklampa som ljuskälla eller satsa på några mindre, hängande varianter. Jag tycker båda alternativen är vansinnigt snygga och har svårt att bestämma mig. Men två stycken som verkligen fallit mig i smaken är denna variant (LÄNK) i svart och guld då jag gillar taklampor som vågar ta för sig och denna passar väldigt bra in i färgerna jag har i köket. Den andra lampan jag fastnade för är denna (LÄNK) där fem mindre lampor kombinerats i ett snyggt utförande, gillar idén på många ljuskällor samlade och även denna känns som ”min stil” när det kommer till färg och form.

Just belysning tycker jag är så viktigt för att få ett rum att kännas ombonat och trivsamt och är det något av hemmets rum där det är viktigt med bra belysning så är det köket. Generellt så ska man satsa på ett relativt stark allmänljus från taket som passar till allt från matlagning och tidningsläsning till städning, men glöm inte att också komplettera med belysning för mysiga middagar. En högt placerad taklampa för allmänljus, en tjusig lampa över matbordet och en eller flera mindre i fönstret tillsammans med punktbelysning över arbetsbänkar är en bra start. Tänk på att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att skapa stämning. Enligt inredningsexperter ska man satsa på så många som 5-7 stycken ljuskällor i varje rum (beroende på rummets storlek).

 

En liten checklista som jag brukar följa när jag letar belysning är följande:

1. Inventera dina behov
Vad och var gör du olika saker i ditt hem? Vilka platser behöver vilken typ av belysning? Genom att gå igenom ditt hem, rum för rum har du möjlighet att optimera dina ljuskällor för just dina behov.

2. Hur ser ditt rum ut i dagsljus?
Titta på ditt hem nedsläckt i dagsljus för att se hur det naturliga ljuset sprider sig. Tänk sedan på hur du kan tillföra ljus i tre lager: funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning.

3. En mix av diffust och riktat ljus
Ett hem behöver en blandning av diffust (stämningsbelysning) och riktat ljus för att bli trivsamt och funktionellt. Så att både ha spotlights och ”mysbelysning” är ett säkert kort.

4. Det behövs fler ljuskällor än vad du tror
Det rekommenderade antalet ljuskällor i ett rum brukar ligga på mellan fem och sju stycken.

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *