Det där med att ”passa på”.


 

Herregud vad jag har ”passat på” de senaste veckorna. Att ”passa på” är ett typiskt svenskt begrepp och jag fullkomligt ÄLSKAR människor som ”passar på”. Kanske för att jag själv är sådan som person och anser att dessa människor tar till vara på livet lite, lite mer. Att ”passa på” är nog främst ett uttryck man hör under sommarmånaderna och det kan bland annat vara att ta det där glaset rosé på uteserveringen efter jobbet bara för att solen skiner fastän man borde åka och veckohandla. Det kan också vara att åka iväg och ta ett kvällsdopp fastän man egentligen skulle vilja krypa ner i soffan. Att ”passa på” är förbaskat härligt och ibland är det något som kommer av sig själv för min del medan det andra gånger är något jag aktivt får bestämma mig för att göra.  Att ha en ”passa på-personlighet” gör att man klämmer ut det där lilla extra ur livet. Kanske skulle jag vilja snooza 20 minuter till på morgonen, men då tvingar jag mig själv att kliva upp och ”passa på” att ta en morgonpromenad de dagar då temperaturen visar på nästan 20 grader innan arbetstid. Visst är jag trött när jag ger mig ut, men 20 minuter senare är jag lycklig som aldrig förr och otroligt glad att jag tog mig ut och fick njuta av en ljummen sommarmorgon i en stad som fortfarande sover.

Och de senaste veckorna har jag bland annat ”passat på” genom att köpa jordgubbar varje dag (hey, snart är de ju slut!) och jag har även ätit varje kvällsmat ute på balkongen och tagit med mig datorn dit ut. Där har jag lagt mig i solstolen och kollat på serier och njutit av ljuset istället för att sitta inne i soffan (som man gör 320 andra kvällar om året). Att sitta inne en ljummen sommarkväll för att man är trött? Nej, ta med en solstol, filt och smörgåsar i kylväska och åk ut till en vacker plats, njut av naturen. Jag lovar, det ger mer energi än att sitta i soffan och är aldrig ett beslut man ångrar.

 

Så nu i början av juli vill jag verkligen uppmana alla till att ”passa på” i sommar och även påminna mig själv om att göra det. Passa på att äta en glass om dagen, passa på att ta en joggingtur i kvällssolen efter att barnen gått och lagt sig, passa på att sitta på uteserveringen fastän det är lite kyligt (hey, det finns ju oftast filtar). Passa också på att ta fler morgonpromenader och kvällspromenader (på vintern när det mörknar kl 16.00 vill man ju bara gå och lägga sig). Passa på helt enkelt. Bara för att det är så himla, himla härligt.

 

 

Rekommenderade inlägg

3 thoughts on “Det där med att ”passa på”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *