Fick en klok fråga i bloggen hur jag hanterar tiden och skapar hållbara rutiner. Tänkte att den frågan förtjänar ett eget inlägg. Så ja, here we go.
Året är 2015 och vi lever i en värld där de allra flesta känner av tidspress, höga krav, förväntningar och måsten. Detta gäller såväl i arbetslivet som på det privata med relationer, sociala tillställningar och så vidare. Vi förväntas vara överallt, prestera på topp och hör hela tiden fraser som ”Att säga att man gjort sitt bästa är inte bra nog”.
Men vet ni? Det är visst bra nog. Någon annan som säger annorlunda har en ganska skev uppfattning om vad livet är och människorna som lever i den presterar. Jag vill alltid prestera på topp och har en drivkraft som gör att jag aldrig utför något till 50% utan alltid till 100%. Detta enligt mina värderingar och enligt min uppfattning. Det är det enda vi kan utgå från. Visst; det som är min uppfattning i vissa lägen kanske inte är bra nog; men vet ni? Då kan man alltid komplettera i efterhand. Att ha lite krav och lite press på det jag presterar är en morot för mig; något som triggar mig i mitt liv och får mig att utvecklas. Personligen hade jag tyckt det var ganska tråkigt att leva i en värld där ingenting förväntades av en. Viss förväntan gör att man är lite på tårna och vill utvecklas, något som jag tycker är positivt.
Men vi får inte ha för höga krav på oss själva. Det är lättare sagt än gjort, det är jag medveten om. Men genom att arbeta med sin självkänsla och hela tiden fokusera på att den man är och det man presterar duger gott och väl är en nyckel till att finna balans i vardagen. Vägen att komma dit kan vara ganska lång (självkänslan är något vi måste jobba med hela livet) men att känna sig trygg i sig själv och sina beslut är verkligen ovärderligt.
Tiden är något vi inte kan styra över och ibland händer det att vi hamnar i tidspress. Vissa veckor i mitt liv är sådana perioder då arbetet tar upp oerhört mycket tid och här gäller det ganska snabbt att hitta en hållbar struktur och hållbara rutiner för att inte drabbas av utmattning. Kortsiktig stress; stress som är tidsbegränsad och har en tydlig deadline och ett slut är positivt för människan. Sådan stress hanterar de flesta av oss väldigt bra och ser man bara slutet av tunneln brukar en intensiv period inte vara några problem. Långsiktig stress däremot är farligt för oss. När vi inte ser något slut på den nedåtgående spiralen mår vi i regel väldigt dåligt och har man hamnat i en sådan situation gäller det att snabbt ta kommandot. Se över sitt liv och sina rutiner. Är det något som kan förändras, något du kan ta hjälp med eller ta bort? Se till att göra det fort; ingen kommer tacka dig när du får utbränd stämplat i pannan.
Åter till kortsiktig stress. Även om vi i regel inte far illa av detta är det ändå viktigt att vi kan hantera den på ett vettigt sätt. En chef till mig sade en gång ”När man har mycket att göra rekommenderar jag att man struntar i allt annat – det är i tider som dessa viktigt att lägga undan allt annat så som träning och socialt umgänge och bara fokusera på jobb”. Detta var nog bland det dummaste jag hört.
Visst, jag kanske inte planerar en stor fest, lägger varenda lediga minut åt att fotografera outfits till bloggen eller annat när jag har mycket att göra i arbetet, men jag tar-hand-om-mig-själv. Under stressade perioder är det viktigare än någonsin att ta hand om kropp och knopp. Genom sömn, fasta rutiner på måltiderna och minst en timme fysisk eller psykisk avkoppling per dag. För min del fungerar motion väldigt bra i stressade tider. Genom promenader, träning på gymmet eller löprundor slussar jag stressen ut från kroppen. Det är, medicinskt bevisat att fysisk ansträngning motverkar stress till stor del och hjälper de allra flesta människor att lindra stressnivåerna.
Sedan har jag också lite andra hjälpmedel. Som att skriva listor till exempel. Oftast är upplevelsen av vad man har att göra större än tiden det tar att utföra det. Genom att sortera tankarna och skriva en lista på allt man ska göra minimeras oftast stresskänslan och det känns hanterbart. Skriv en lista på saker du måste få gjort; dela gärna upp den i dagar och veckor och skriv om du kan ungefär hur lång tid varje sak planeras ta. På tal om tid hörde jag en gång ett klokt citat som jag försöker eftersträva: ”Om en sak tar mindre än 2 minuter att göra – gör det nu!”. Att utföra en sak under 2 minuter tar nästan ingen tid alls, men att hela tiden tänka ”Jag måste svara på det där mailet”, ”Jag måste plocka ur diskmaskinen”, ”Jag måste ringa och säga upp min tidningsprenumeration” tar oerhört mycket energi och kraft.
Saker som tar under 2 minuter: just do it!
Så ja. Det finns massor av verktyg för att hantera stress och krav. Det viktigaste dock är att, om vi mår dåligt, erkänna det för oss själva. Ta reda på och peka ut VAD det är som får dig att känna att situationen är ohållbar. När du sedan gjort det; berätta för vänner eller familj om detta. Kanske kan de hjälpa dig att sätta saker i perspektiv. Kanske behöver du prata med någon oberoende? Och till sist: ta tag i det som gör att din vardag inte fungerar. Kanske måste du strukturera om ditt liv? Eller så kanske det räcker med någon promenad i vinterkylan och ett A4-block fullt av listor för att komma på benen igen. Hitta vad som fungerar för dig och för att du ska få balans i livet.