Jag tror att alla har någon specialité som de gärna lagar eller bakar så fort det vankas kalas eller besök. Farmor till exempel gör världens godaste vetebullar som hon formar till en julgran varje julafton. Mamma gör världens godaste marängtårta som vi ätit på födelsedagskalas så länge jag kan minnas. Min moster? Hon tar varje tillfälle hon kan till att baka denna ananaspaj. Och ja, inte mig emot för den är förbaskat god. Ni kanske redan har lagat denna själva, om inte så kommer här receptet:
Pajdeg:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl crème fraiche
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 burk(ar) krossad ananas, små burkar, ca 450 g
1. Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan.
2. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
3. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil.
4. Blanda crème fraîche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat.
5. Servera som den är eller med lite vaniljglass.