God kväll på er! Tänkte att jag skulle dela med mig av ett recept på ljummen sallad som är vansinnigt gott och som jag ätit i matlådorna de senaste 3 dagarna. Just sallad på vinterhalvåret kan jag tycka är svårt, men en ljummen sallad är otroligt gott och känns fräscht för kroppen. Denna är vegetarisk och väldigt, väldigt god. Vill man göra den vegansk kan man bara byta ut halloumi mot tofu.
Ljummen sallad med sötpotatis, svartkål och halloumi (4 port).
2st sötpotatisar, delade i mindre bitar
1st gul lök, delad i mindre bitar
2 dl kvargryn från Frebaco (även matvete fungerar)
1 st buljongtärning
ca 10st champinjoner, skivade
2st förpackningar halloumi, skivade i skivor
ca 2 msk solrosfrön
ca 8st blad av svartkål (hittar du inte detta fungerar det även bra med grönkål)
Börja med att sätta ugnen på 225 grader och lägg sötpotatis och gul lök på en plåt och ställ in i ugnen tills grönsakerna blivit mjuka (ca 20 minuter). Under tiden så kokar du kvargrynen med 3dl vatten och 1st buljongtärning (jag använder medvetet mindre vatten än angivet på förpackningen för att jag vill ha tuggmotstånd kvar i grynen). Rosta sedan solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått lite färg, lägg sedan åt sidan. Därefter steker du champinjonerna tills de fått färg. Lägg sedan åt sidan och avsluta med att steka halloumi. Strimla sedan svartkålen och blanda efteråt svartkål med de varma kvargrynen, svampen, sötpotatisen och löken. Toppa med halloumi och solrosfrön. Klart!
Salladen går utmärkt att lägga i matlåda och värma i mikron på kontoret dagen efter.
Verkar mumsigt! Här har jag nyss för andra gången lagat din vegetariska lasagne – den är ju bara fööör god!