Vet ni vad jag saknat nästan mest av allt med att vara ledig? Tid till att baka och njuta nybakat och kaffe medan man läser tidningar/ser på serier och inte har någon som helst tid att passa.
Så det gjorde jag idag.
Valet föll på att baka en citron- och valmokaka som jag snubblat över receptet på för några veckor sedan men som liksom etsat sig fast i huvudet (hittade receptet på Elsa Billgrens blogg). Så jag bakade. Och blev inte det minsta besviken. Herregud vilken god kaka! Vet inte om det berodde på den 37-långa-arbetsdagar-perioden eller om kakan rent ut sagt bara var magisk. Men jag slukade tre bitar och drack lika många koppar kaffe och njöt så att jag nästan fick rysningar.
Receptet? Det kommer här:
200 g smör, rumstempererat + lite till formen
3 1/4 dl mjöl
2 1/4 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
4 msk blå vallmofrön
2 msk rivet citronskal från ekologiska citroner
1/4 dl grädde
85 g riacottaost
Börja med att sätta ugnen på 175°C och sen vispa smör och socker poröst. Kläck ner ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål tillsätt det lite i taget tills allt är i. Vispa försiktigt. Vänd ner vallmofrön och rivet citronskal. Häll i ricottan och grädden och vispa sen igenom allt en sista gång.
Smöra en avlång form och strö i ströbröd. Vänd sedan ner smeten. Grädda kakan längst ned i ugnen i ca 45-60 minuter. Stjälp sedan kakan upp på ett galler och låt svalna. Servera med massor av nybryggt kaffe och avnjut på en plats du tycker om.
Takk for reseptet. Fine bilder du har.
ÅHH vad mysigt med hembakat detta måste provas snart 🙂 jag önskar dig en skön solig helg.
Ny post…orientalisk inredning.
LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor 🙂