Sockerkaka med citron och vallmo.

 
 
fika 024


 
 

Igår fick jag ju som sagt vad feeling och kände för att baka. Tycker det är så himla rogivande på något sätt. Och gott också, det får vi ju inte glömma. Bestämde mig i alla fall för att baka den HÄR kakan och gick iväg till affären för att inhandla ingredienserna. De blå vallmofröna var dock slut i butik så jag köpte vita – tyvärr så ”försvann” dessa lite i kakan (tror de vita fröna är mindre än de blå) så nästa gång jag gör det ska jag nog hålla mig till blå vallmofrön.

Hur som helst. En väldigt saftig och god kaka som smakar friskt av citron och som lämpar sig utmärkt till en kopp starkt kaffe eller välsmakande te. Receptet? Det kommer här:

 

200 g smör, rumstempererat + lite till formen
3 1/4 dl mjöl
2 1/4 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
4 msk blå vallmofrön
2 msk rivet citronskal från ekologiska citroner (ca 2-3 st beroende på storlek)
1/4 dl grädde
85 g riacottaost

 

Börja med att sätta ugnen på 175°C och sen vispa smör och socker poröst. Kläck ner ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål tillsätt det lite i taget tills allt är i. Vispa försiktigt. Vänd ner vallmofrön och rivet citronskal. Häll i ricottan och grädden och vispa sen igenom allt en sista gång.

Smöra en avlång form och strö i ströbröd. Vänd sedan ner smeten. Grädda kakan längst ned i ugnen i ca 45-60 minuter. Stjälp sedan kakan upp på ett galler och låt svalna.

 
 
signatur
 
 

6 kommentarer till “Sockerkaka med citron och vallmo.

  1. Håller med Dig om att det är rofyllt och avstressande att baka. Efter en stressig dag på jobbet är det skönt att baka lite goda tekakor. Dubbel njutning, först bakningen och sedan att avnjuta en nybakad tekaka med smältande smör och en kopp te. Måste testa Din kaka en dag, låter supersmarrig

    1. Ååh, HUR gott lät det inte med tekakor?! Det har jag faktiskt aldrig bakat men nu känner jag att jag definitivt missat något 🙂
      Älskar att baka och önskar att jag gjorde det oftare, det kanske får bli ett mål under våren: att baka mer? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg