Att försöka förklara en passion.

 
 

att_träna 004

 

Träning, alltså.

 

Jag skulle utan problem kunna skriva ett inlägg så långt att det tog er femtiotvå minuter att läsa igenom allt. Så mycket åsikter, kunskap, passion och kärlek har jag inför detta ämne. Men samtidigt som jag vet vad jag anser vet jag att det finns ungefär lika många råd och rön om träning som det finns människor på jorden. Så det jag säger är ingen sanning, det är helt enkelt bara jag som uttrycker mig i ord och känslor och försöker förklara en utav mina livs passioner.

 

att_träna 005

 

Första frågan: Har jag alltid varit tränad och haft intresset för detta? Nej. Som yngre så var jag faktiskt överviktig. Jag kommer från en familj/släkt där ”tjock benstomme” och ”klart vi ska njuta av det goda i livet” varit två självklarheter lika viktiga som luften vi andas och vattnet vi dricker. Och jo, jag var överviktig. Vägde i 10-års åldern lika mycket som jag gör idag. Men bekymrade det mig då? Inte alls. Att jag bar omkring på några extra kilo som liten gjorde mig ingenting utan jag hade världens finaste barndom och tänkte aldrig en tanke på min vikt.

 

Men vill jag återgå till trivselkilona? Nej. Två faktorer i mitt liv blev vändpunkten. För det första så började jag idrotta mer än tidigare (spelade både fotboll och simmade), för det andra så kom jag in i puberteten vilket gjorde att jag växte på längden och på så sätt fördelade mina trivselkilon något mer jämnt över kroppen. Och jag har genom tiden utövat en rad olika sporter, men det var inte förrän för ca 5 år sedan som jag upptäckte mitt kall. Styrketräningen. Att kunna träna vad man vill, hur man vill och framför allt när man vill var en stor frihet till mig. Och jag ÄLSKAR de fria vikterna i gymmet, att stå i en spegelklädd sal där testosteronet vibrerar i luften och vikterna ligger uppradade som ett smörgåsbord framför mig. ÄLSKAR.

 

att_träna 006

 

För snart tre år sedan tog jag min examen som Hälsocoach. Och jag har utöver denna 2-åriga utbildning även utbildat mig till massör och träningsinstruktör i Kettlebell och TRX. Så jag vill påstå att jag kan en del om det där med träning och hälsa. Och jag har också mött ofantligt många människor på min väg, vars förutsättningar alltid ser olika ut. Så jag talar inte för dem, jag talar för mig.

 

För mig är träningen något jag inte kan vara utan. Och jag tränar inte för att delta i nästa Fitness-tävling eller för att bli världsmästare i tyngdlyftning eller för att jag känner att jag måste träna. Nej, jag tränar för att jag vill. För att jag mår bra såväl fysiskt som psykiskt av det. För att min kropp inte är gjord för stillasittande eller liggande, utan för rörelse. Jag vill bygga en stark kropp, en kropp som håller mig frisk och sund, pigg och glad och det är där träningen kommer in och fyller mig med endorfiner och livsglädje till den bredd att jag ibland inte finner ord.

 

att_träna 002

 

Jag får ofta frågan ”Vad är den bästa träningsformen?” eller ”Ge mig tips på en bra övning som får bort kilona kring magen”. Och visst, jag kan sitta och rabbla övning efter övning, träningsform efter träningsform. Men det spelar ingen roll. För är du inte motiverad innerst inne kommer inget av detta hjälpa dig på vägen till ett friskare liv. Du måste hitta något du gillar. Något som aldrig känns som ett måste utan något du gör för att känna passion. Och det kan vara styrketräning, det kan vara fotboll, det kan vara söndagspromenader med hunden eller kick-boxning. Det kan också vara orientering, golf eller varför inte längdskidåkning. När jag får frågan om vilken som är den bästa träningen brukar jag alltid svara ”den som blir av”. Och den som blir av är den du gillar, den du gör utan minsta psykiskt motstånd.

 

När man sedan hittat sin passion. Ja det är då vi kan komma med tips kring övningar. Vilka som stärker bålen, vilka som ger explosiva benmuskler så vi klarar av stafettlöpning eller vilken övning som bäst stärker upp axlarna inför en badmintonmatch.

 

att_träna 001

 

Avslutningsvis vet jag att några av er är nyfikna på hur jag tränar. I sammanhanget spelar det egentligen ingen större roll. För våra förutsättningar till träning ser alltid olika ut. Men, jag kommer ändå dra det lite kort.
 
Jag tränar främst styrketräning. Mamma skämtar ofta med mig och min syster och tycker att vi är lite väl ”manliga” i våra åsikter kring muskler. Men herregud, när ådrorna börjar synas på underarmarna och kring axlarna efter ett hårt träningspass, ja då vill jag bara slänga av mig alla kläder, spänna mig lite extra framför spegeln och slå med båda knytnävarna på bröstet. Jo, muskler. Otroligt fascinerande. Att dessutom se musklerna växa och känna dem bli starkare för tiden som går, ja DET är beroendeframkallande om något.

Hur som helst, förutom styrketräning instruerar jag även två stycken passa på gymmet (Kettlebells och TRX). Under dessa pass jobbar vi i högt tempo och jag får upp pulsen ordentligt och tränar också hjärtat. Väldigt smidigt tycker jag, då varken löpning, cykling eller annan ren konditionsträning aldrig varit min grej. Sammanlagt blir det kanske 2-4 träningspass i veckan som jag varvar med promenader ute i friska luften.

 

efc4e570ec04203bda8e0c987d0bd391_blogg

 
 

Ja, långt inlägg. Lite osammanhängande också, kanske. Men jag hoppas ni fått en liten inblick i hur jag tänker kring det här med träning och har ni frågor kring detta får nu mer än gärna skriva en kommentar. Och kosten? Ja det förtjänar ett eget inlägg.

 
 

signatur

 
 

Rekommenderade inlägg

9 kommentarer till “Att försöka förklara en passion.

 1. Hej,
  mycket intressant inlägg om detta emellanåt ganska laddade ämne. Var och varannan själ har väl en åsikt hur man bör leva, äta och träna. Hur som tycker jag det är roligt och inspirerande att läsa hur du tänker kring träning, kost och hälsa. Ser fram emot ett kommande inlägg om kost.
  Ha det gott!
  /Ulle

 2. Så intressant att höra din version, och jag måste säga att jag är på din sida. Träning måste vara kul och man måste se det som en hobby. Jag istället jag älskar träning i alla dess former och har man likasinnade vänner umgås man lika gärna på ett spinningpass som över en fika. Träning är verkligen bland de bästa saker som finns!
  Kram

 3. Bra tankar du har kring varför man vill träna och jag blev lite sugen på att börja träna med vikter. Det har hittills aldrig varit min grej. Jag orienterade länge och det där med att vara ute i naturen och röra sig är nog det jag brinner för. Vandra, paddla kajak, springa och som nu – långpromenader med barnvagnen är det som oftast blir av. Och jag har alltid känt mig stark fram tills nu. Efter att jag fick barn har kroppen ändrats lite och axlar och rygg tar stryk av att bära runt på en stark liten tiokilosklump. Får väl se om det blir gym när vi flyttat.

  Förresten….jag såg på ditt linne att du är på Motionshuset. Syrran tränar där ibland och nämnde att en gammal kompis till mig (eller egentligen en kompis till min gymnasiekärlek) är tränare där – Marcus Hansson. Hon kan ha sett fel men om det är han får du gärna hälsa.

  Allt gott!

 4. Hej! Tack för ett intressant och motiverande inlägg om träning! Har varit i startgroparna i några månader nu med att börja träna regelbundet igen , men har inte kommit till skott. Mycket jobb har gjort att jag inte tyckte mig ha tid eller ork att avsätta tid till träning MEN det är ju egentligen just det jag behöver 🙂 Vet av tidigare erfarenhet att jag mår bra av det, och vem har inte någon timma över i veckan. En timma som annars bara spenderas på soffan. Nej, nu ska jag bannemig återaktivera mitt gymkort! Tack för att du gav mig sista välbehövliga pushen 🙂 Ha en underbar helg!

 5. Hej! Jag vill bara säga vilken otrolig inspiration du är. Jag har under en lång tid haft lite problem med träning & kost. Just detta är ett stort intresse för mig, men jag har märkt att på sistone har det börjar gå lite till en överdrift. Får jag inte in fem träningspass i veckan, utan hinner med bara tre, så känns det som det är helt onödigt jag alls tränar. Var är logiken i det?
  Likadant kosten. I denna värld vi lever i nu skrivs det överallt att kolhydrater är boven till fetman, och självklart blir man ju då lite rädd för dessa kolhydrater. I grund och botten är jag en matälskare vilket har lett till att när jag försökt leva strikt utan kolhydrater eller annat onyttigt så anser jag att jag får ”unna” mig lite till helgen. Detta unnande går då helt överstyr och blir mer som hetsätning eftersom jag då äter allt jag inte tidigare fått äta i veckan (pasta, godis, ja allt), vilket sen leder till enorm ångest. Att äta en portion havregrynsgröt mitt i veckan har inte varit okej för mig. Blir själv chockad när jag skriver detta för havregrynsgröt är ju egentligen så oskyldigt?!
  Nåja, för en vecka sen tog jag tag i detta. Denna vecka har jag tillåtit mig att äta vad jag vill (i måttliga mängder förstås), men att äta gröt till frukost har varit som en dröm för mig, och jag har inte ens ägnat en tanke åt godis och dylika saker. Igår tog jag en chokladbit och var sedan nöjd. Enda träningen jag sysslat med är Yoga, som jag annars inte räknat som träning utan bara som en ”extra stretch” vid sidan om den riktiga träningen.
  Nu är helgen här och vanligtvis skulle jag idag börja bunkra upp med allt gott och vräka i mig, men nu när jag har tillåtit mig själv att äta lite ”friare” inne i veckan har jag inga behov alls att vräka i mig massa onödigt just nu. Jag är helt enkelt nöjd. Får hoppas jag hittar en balans som jag kan lära mig att leva med, och få träningen att bli till ett nöje igen som det var förut. Jag har nu helt skippat att läsa alla galna träningsbloggar där dom deffar och tränar 10 pass i veckan. Att träna 2-4 pass i veckan som du är ju helt tillräckligt. Du äter också hälsosamt men tackar ändå inte nä till en bit kaka ibland (för alla vet ju att kaka är ju så otroligt gott och är en del av livet!). Det är precis denna balans jag vill ha, och den skall jag hitta också! Tack ännu en gång för en inspirerande och hälsosam blogg! 🙂

 6. Har följt dig sen du flyttade till ”elsas” men aldrig lämnat kommentar. Men idag kunde jAg inte låta bli. Mycket härligt och ärligt inlägg om träning! Och gym och styrketräning är bara så bra! Var skeptisk i många år, men så äntligen i höstas skaffade jag medlemsskap och är HELT såld. Har blivit så mycket piggare, starkare, uthållig och givetvis har kroppen blivit mer tonad, och jag är så nöjd!
  Du är en inspirerande kvinna, fortsätt vara som du är!!
  Kram till dig!

 7. Tack för detta inlägg – intressant och inspirerande! Jag skulle gärna läsa ännu mer ingående om program etc. Du ser väldigt bra ut!
  Jag själv försöker hinna med 2 styrkepass i veckan med tunga vikter och så springer jag 2-3 gånger. Jag har alltid varit ganska ”grovt byggd” och har lätt att bygga muskler. Skulle gärna bli mindre (fast muskulös!), men jag antar att det är kostsidan jag borde jobba mer på…. Så väntar med iver på det inlägget! Tack för en fin blogg!

 8. Kul med ett träningsinlägg och få en inblick i hur du tänker! Själv tränar jag ganska blandat men Grit-passen (vet inte om ert gym har det), spinning, löpning och styrketräning i passform har alltid varit favoriten hos mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.