Att ha midsommarvecka.

 
 

tbt_midsommar 001

 

tbt_midsommar 003

 
 

Idag är det bara några ynka dagar kvar till midsommar. Måndag, tisdag, onsdag och torsdag och sedan väntar årets ljusaste dag.

 

Midsommar för mig är en högtid förknippat med otroligt mycket glädje. I mina barndoms år firade jag fantastiska midsommaraftnar år efter år tillsammans med hela grannskapet i det lilla nybyggda kvarter vi bodde i. I stora partytält som de vuxna hade ställt upp på sommarängarna utanför husen började firandet någonstans vid lunch och slutade inte förrän minst 1 träd var nedsågat med motorsåg långt efter midnatt (papporna i kvarteret hade nämligen något mandomsprov varje år där de – inte helt nyktra – fick för sig att såga ner valfritt träd som ”de stört sig på”). Ha ha herregud vilka galna midsommaraftnar de blev – på ett positivt sätt. Här hade barn och vuxna alltid lika roligt och barnen var en lika självklar del i firandet som sillen och färskpotatisen. Och även fast alkohol förekom i ganska stor utsträckning var det aldrig någon som for illa – tvärt om. Jag tror bland annat det är genom dessa tillställningar jag fått en så avdramatiserad och sund inställning på alkohol (dricker mig aldrig ordentligt berusad och har heller aldrig gjort).

 
 

Nåväl,

 

tillbaka till midsommarfirandet. I tälten dukades det alltså upp långbord efter långbord med mat och överallt var folk finklädda och hade blommor i hår och i varje hörn stod stora vattenhinkar fyllda med lupiner och hundkex (på den tiden blommade de lagom till midsommar medan de nu i stort sett är överblommade sedan 1 vecka tillbaka). Och efter mat och dryck lektes det lekar och vi gick både tipspromenader och gick med ballonger mellan låren och hoppade säck med en sked i munnen och mycket mycket annat. Jag älskade midsommar som barn och tyckte alltid att midsommar borde firas 10 gånger om året istället för bara 1.

 
 

tbt_midsommar 005

 

tbt_midsommar 004

 
 

I år? I år ska jag fira midsommar på bästa tänkbara sätt. På ett hus ute på landet tillsammans med de människor jag älskar allra mest. Och i skrivande stund pågår en hektisk diskussion på facebook där vi skickar meddelande till varandra och planerar så gott det går medan vi försöker hålla det någorlunda under styr så att det inte spårar ut helt.

 

Midsommar alltså, och bara några få dagar kvar dit.

 
 

Vad ska ni hitta på under denna dag? Berätta gärna ♥

 
 

signatur

 
 

6 kommentarer till “Att ha midsommarvecka.

  1. Midsommar som barn minns jag också med glädje. Vi barn brukade bada i vattenpölarna endast iklädda underkläder, vi byggde människopyramider (väldigt atletiskt och ostabilt) och de äldre barnen skrämde skiten i oss mindre med spökhistorier i föräldrarnas klädkammare (enda stället det var kolsvart). Fina minnen 🙂

    I år ska jag åt ditt håll, nämligen till Orust! Något jag inte får missa när jag är i dina trakter? 🙂 Kram

    1. Åh vilka härliga (och roliga) minnen det låter som 🙂
      Vad kul att du ska upp till ”mina” trakter 🙂 Finns verkligen en hel del smultronställen som jag skulle vilja tipsa om – dock vet jag inte hur öppettiderna är under midsommar (kan tänka mig att de har öppet under förmiddagen på midsommarafton men stängd midsommardagen – men googla eller kolla deras facebooksidor för mer info).
      Hur som, några ställen är: Café Flora och butiken Sprudla i Ljungskile. Butik/café Två Fröknar vid Rotviksbro (typ Orust). Konditori/Restaurang snäckan vid Gustavsberg (Uddevalla).
      Kram och hoppas du får en riktigt härlig midsommar 🙂

  2. Igår var vi hos goda vänner för att planera midsommar, det blev snack och snack och snack så det enda vi hade kommit fram till när vi gick hem sent på kvällen halvvägs in i natten var att vi skulle ha med nypotatis och Hasse skulle ha med Jäger. haha
    Det är såna där kvällar som gör att jag älskar traditioner, man samlas och har trevligt redan innan.

    Som barn innebar midsommar lek och stim med vännerna, jag är uppväxt med frireligiösa föräldrar så alla högtider har firats med samma gäng av människor ett stort gäng. Det var aldrig alkohol inblandat men däremot mängder med skratt, bus, lekar och tjo och tjim från både vuxna och barn. En väldigt trygg uppväxt.

  3. Midsommar är något alldeles speciellt må jag säga, för fem år sedan flyttade jag till Dalarna och Leksand efter en del flängande. Och inte visste jag att midsommar var så stort här uppe som det är, helt galet!! Och underbart på en och samma gång.

    Vi samlas, goda vänner och äter mat tillsammans, leker lite, binder kransar…och annat smått och gott som hör till. Tidigare om åren har det blivit lite alkohol inblandat också men då de flesta av oss har knoddar nu så är de intagen desto mindre. När klockan närmar sig sjusnåret så beger vi oss till Gropen för att samlas med 30 000 andra midsommarfirare och titta på när starka människor häver upp Sveriges längsta midsommarstång. När den väl är på plats(förhoppningsvis i ett stycke) så vankas det små grodorna…

    I år har en lokal krog åtagit sig att anordna lite festligheter efter Gropen så på midsommarafton vankas det Hoffmaestro och midsommardagen, Ulf Lundell.

    Ja det är sannerligen en midsommar som levererar, år efter år, och som jag älskar´t!!

  4. jag är av helt motsats inställning. Jag tycker att alkohol har ingenting med familjefiranden att göra. För bara lite alkohol har haft en bevisad effekt på föräldrar som barn märker. Andedräkt, annat skratt, annat beteende. Nej, jag tycker man ska hålla sig ifrån starkspriten när små barn är med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg