Att ha kanelbullens dag.

 
 

kanelbulle 002

 

kanelbulle 004

 
 

Idag är det ju kanelbullens dag. En dag som jag tror ingen kan ha missat om man under dagen besökt en mataffär, konditori eller bensinmack. Jag? Jag älskar den här dagen och kikar flera veckor i förväg vilken veckodag den 4:e oktober infaller. I år föll den på en lördag och bästa dagen avsatt för bullbakning.

 

Så,

 

i morse vaknade jag tidigt och efter frukost gick jag ut i den milda oktoberluften och promenerade. Svängde inom ICA på vägen hem och fyllde korgen med bullbakarsaker. Och efter att ha ägnat förmiddagen åt att storstäda lägenheten satte jag igång med baket.

 
 

kanelbulle 003

 

kanelbulle 005

 

kanelbulle 007

 
 

För mig är bullbakande något som bara blir bättre och bättre med tiden. Jag minns så väl när jag och min syster och vår bästa vän skulle baka bullar för första gången. Vi hade liksom inte riktigt tidsperspektiv på den tiden och det där bullbaket, alltså. Det tog oss hela dagen. Vi gjorde då 4 satser deg som vi fyllde med 4 olika fyllningar och det hela var så tidskrävande och jobbigt att när bullarna sedan var klara ville vi inte ens ha någon.

 

Nu? Nu bakar jag på 1 sats deg och har lärt mig allt om jäsningsprocesser och har mina knep här och där för att verkligen få luftiga och saftiga bullar. Jag bakar inte bullar så ofta med anledning av att det just tar sin lilla stund och jag är inte en sådan människa som gillar att fylla halva frysen med bakverk – nej, bakar jag något vill jag äta upp allt på en gång och sedan ska det vara borta. Att ha bullar liggandes i frysen 6 månader framåt är liksom inte min melodi.

 
 

Men,

 

nu är det ju kanelbullens dag och jag förgyller inte bara lördagen med nybakat utan får även möjligheten att bjuda människor jag håller kärt på hembakat.

 
 

kanelbulle 001

 

kanelbulle 008

 

kanelbulle 006

 
 

Så Tommy kom över och vi satt på en solvarm balkong och moffade nybakat och drack kaffe och förundrades över den varma hösten medan vi pratade New York och jag delade även med mig av mina bästa bullbakartips. Och så diskuterade vi aktier och matbord och om man måste vara snål för att bli miljonär och andra världsliga ting.

 

Och om en liten stund ska jag över på middag och vin hos mina favoriter. Och även de ska få hembakat och vi ska fira lördag på bästa sätt medan vi tar ikapp saknad tid.

 
 

Ja, en lördag och en dag med bullar, vänner, solsken och rödvin. Bästa.

 
 
signatur
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg