DIY – sänggavel.

 
 
sänggavel 001
 
 

För några veckor sedan fick vi för oss (jag och Fredrik) att bygga vår egen sänggavel. Så strax efter nyår inhandlade vi allt material vi kunde tänkas behöva och sedan var vi redo för  projekt sänggavel!  Dock inträffade denna snilleblixt i samband med årets värsta jobb-rush och när jag arbetade i stort sett var och varannan dag fram till 10 februari hann vi inte med något sänggavel-projekt. Men för ca 2 veckor sedan då jag hade min första lediga helg satte vi igång.

 

Efter att ha sett lite tips från diverse hemsidor kring hur man tillverkar en stoppad sänggavel och också fått tips av syrran (som också byggt en egen) satte vi igång. Vi använde en stor spånskiva som vi köpt från Bauhaus, hobbyskum köpt på Jysk, grått linnetyg från IKEA och guldmönstrade knappar som vi hittat på tyg.se.

 
 

sänggavel 007

sänggavel 003

sänggavel 004

 
 

Vi började med att markera på spånskivan vart knapparna skulle sitta. Sedan borrade vi hål för varje knapp (tips: borra ett hål med minst 6mm i diameter – svårt att pricka rätt med nålen annars). Sedan lade vi dubbla lager med hobbyskum på spånskivan. Det undre lagret fäste vi med några stift från en häftpistol och det övre lagret fäste vi med hjälp av lite Karlssons Klister (funkade utmärkt). Sedan var det dags för det mest tidskrävande: knapparna.

 

Här gällde det minsann att ha tungan rätt i mun och få till tyget på ett snyggt sätt. Det, utan tvekan, svåraste var att jobba med ett löst tyg (vi hade inte fäst det någonstans eftersom vi ville ha mycket marginal att jobba med när vi skapade ”vecken” på framsidan). Vill man inte ha sådana veck rekommenderar jag att fästa tyget innan man börjar med knapparna. Det arbetsätt vi utgick efter var betydligt trixigare men resultatet också snyggare – om ni frågar mig.

 

Vi jobbade på bra med att hela tiden skapa veck och forma tyget allt eftersom vi fäste knapparna. Till hjälp för att fästa knapparna använde vi oss av en tjock lintråd och en möbelnål. Knapparna fäste vi på baksidan genom att knyta fast dem runt en ”stav” som blockerade hålet. Just sättet att fästa knapparna på är otroligt många – sök gärna efter tips innan du väljer ett sätt som passar dig.

 
 

sänggavel 005

sänggavel 006

sänggavel 002

 
 

När alla knappar sedan var på plats spände vi fast tyget på baksidan och fäste det med hjälp av en häftpistol. Sedan var det klart! Svett, tålamod och tungan-mitt-i-mun krävdes minsann för att få klart sänggaveln. Men resultatet? Otroligt snyggt och definitivt mer ekonomiskt än att köpa en färdig i liknande utförande (tror vi betalade strax under 1000-lappen för allt material – inklusive hyra av släp för att frakta hem spånskivan).

 

Som pricken över i:et kan vi också klappa oss själva stolt på axeln och ytterligare höja kan-själv-syndromet till skyarna.

 
 

sänggavel 008

sänggavel 009

sänggavel 011

sänggavel 010

 
 

Ja,

projekt sänggavel. Tusan så roligt och herregud vad det kan göra för ett sovrum att få in en sänggavel – bästa tipset för att skapa ett mysigare rum helt klart.

 

Bäddset från Mille Notti. Sängbord från IKEA. 

 
 

signatur

 
 

Rekommenderade inlägg

12 kommentarer till “DIY – sänggavel.

  1. Men så snyggt! Jag blir klart imponerad av att du/ni har sånt tålamod……. så mycket snyggare än om ni fäst tyget först också , precis som du skrev.
    Kram P

  2. Så himla fint! Försöker själv just nu hemma, men vecken!!!? De drar åt fel håll osv… Hur gjorde ni? Börja ni i ett hörn å gick på diagonalen? Jättetacksam gör hjälp! Eran blev ju så sjukt fin!

    1. Ååh, detta var så längesedan att jag knappt minns… Men vet att vi gjorde knapparna radvis. Alltså började höst upp i ena hörnet och arbetade vågrätt och sedan tog rad för rad. Det var absolut pilligt och lite svårt o få till vecken, men tricket är att jobba med ett tyg som inte är fastspänt utan ”löst” så man hela tiden har lite marginal att dra i. Åh, hoppas du får till det ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *