Önskeinlägg – klä upp till fest.

 
 
fest

1. Day Birger at Mikkelsen  2.  Esprit 3. Byxor från Dagmar och top från Rodebjer 4. Lace & Beads 5. L.K. Bennet 6. Top och kjol från Second Female 7. Little Mistress 8. DKNY 9. TFNC 10. Zetterberg Couture

 
 

Fick en fråga om jag, som dagligen arbetar med bröllop och fest, inte kunde knåpa ihop ett kollage med fina festkläder om man nu till våren/sommaren är bjuden på bröllop, dop eller andra festliga tillställningar. Och visst kan jag göra det.
Det finns ju idag en hel uppsjö med vackra kreationer att vraka och välja från. Allt från lite mer exklusiva plagg till festfint hos kedjorna. Personligen tycker jag att vi i Sverige är allt för dåliga på att klä upp oss och att komma i jeans och blus till någons 30-års kalas känns lite trist (om nu inte födelsedagsbarnet specifikt efterfrågat det). Att investera i ett eller två lite mer exklusiva plagg är alltid roligt och att känna sig sådär extra fin gör verkligen att man strålar.

 

På inbjudningar idag står inte alltid någon specifik dresscode – och i dessa fall är det valfri klädsel som gäller (men ändå uppklätt!). Står det däremot en dresscode på inbjudan bör denna alltid följas. Kortfattat kan man säga att följande gäller:

 

Högtidsdräkt

Den klädkod som är den mest formella och uppklädda är högtidsdräkt. Det innebär att de manliga gästerna bär svart frack med vit fluga.  De kvinnliga gästerna ska bära hellång aftonklänning eller balklänning.

Mörk kostym

Mörk kostym innebär att de manliga gästerna bär en mörkmarin eller grå kostym samt vit skjorta med slips eller fluga. För de kvinnliga gästerna innebär denna klädkod en knälång, elegant klänning eller dräkt.

Kavaj

Den minst formella klädkoden av de tre är kavaj. Det innebär att männen bär en hel kostym, som kan vara ljus eller mörk beroende på när på året festligheterna äger rum.  För de kvinnliga gästerna gäller knälång klänning alternativt annan uppsättning i form av kjol + blus.

 

Tänk på att mörka färger är helt okej att bära även under sommarens ljusa månader – men ska du på bröllop så tänk på att undvika helsvart. Satsa istället på en mörk midnattsblå – som ofta känns lite varmare och även snällare mot olika hudtoner. Är du ingen klänningstjej? Att bära ett par välsittande byxor (ej jeans!) och en snygg blus fungerar utmärkt. Satsa gärna på lite fladdriga och svala material som för med sig en känsla av elegans och lyx.

 
 

(köpställen: Boozt.com och Zalando.se)

 
 
signatur
 
 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Önskeinlägg – klä upp till fest.

  1. Tjohoo! Så bra och massa bra inspo!
    Håller verkligen med dig, jag brukar också bli lite besviken när ”folk” inte klär upp sig när tillfälle ges! För mig handlar det om respekt för de som är värdar för festligheterna. Men visst så är det olika från person till person.
    Har faktiskt haft ögonen på klänning nr 7, tänker mig den stilen till det bröllopet jag själv har äran att få vara med på i juli. Svalt, skirt och romantiskt <3
    Mycket bra inlägg! (Och tack!!)
    Kram!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *