Min nya kärlek – Sigma 35/1,4 DG HSM Art

 
nyttobjektiv-003

nyttobjektiv-005

nyttobjektiv-004

 

Innan besöket i Göteborg i helgen hade jag spanat in att köpa ett nytt objektiv. Ni förstår, jag fotar med min Nikon D610 som är en fullformatskamera men jag ägde inget objektiv som stöder fullformat utan har fortsätt att använda mitt trogna Nikon Nikkor AF-S 35mm 1,8f. Och att fotografera i fullformat med ett objektiv som inte stöder fullformat är ungefär som att köra en Ferrari med en 60hk motor. Med andra ord: man får inte i närheten ut det resultat som kan förväntas. Bland annat så beskärs bilden något fruktansvärt och man får inte ut hela bilden när man fotograferar. För att förtydliga detta hänvisar jag till bilderna nedan. Bilderna är tagna när jag står på EXAKT samma position och det är SAMMA inställningar på kameran. Ja – ni ser ju själva skillnaden.

 

nyttobjektiv-002

nyttobjektiv-001

 

Anyway. Innan helgen hade jag spanat in att köpa ett fast 50mm objektiv från Nikon (Nikkor AF-S 50mm 1,4f.) som stöder fullformat. Drömmen var ju att köpa ett 35mm objektiv från Nikons proffs-serie men där snackar vi en helt annan liga i prisklass. Hur som helst. När jag i fredags upptäckte att jag glömt kamerabatteriet hemma kilade jag snabbt in på Japanphoto (personalen där är grym) för att införskaffa ett batteri. Passade i samma veva på att testa både 50mm och 35mm objektivet. Och ja, ni kan ju gissa vilket objektiv jag gillade bäst. Men att köpa ett objektiv dyrare än själva kameran gjorde lite ont i magen, så när personalen berättade att Sigma kommit med ett likvärdigt objektiv (Sigma 35/1,4 DG HSM Art) för typ 60% av priset så var jag ju tvungen att testa det också. Och herregud så bra det var! Sigma har verkligen uppgraderat sig i klass när det kommer till objektiv och efter intensivt forskande på kvällen via diverse forum och hemsidor kunde jag konstatera att Sigmas 35mm var i princip exakt lika bra som Nikons egna.

 

Så ja, nästa dag vandrade jag tillbaka till Japanphoto och slängde fram plånboken. Och numera kan jag stolt titulera mig som fullformats-utövare och det kliar i hela händerna att använda objektivet till fullo. Men det lilla jag hunnit testa i helgen? Oslagbart.

 
signatur-1-17
 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Min nya kärlek – Sigma 35/1,4 DG HSM Art

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.