När hela lägenheten doftar saffran.

 
julbak-005


 

I eftermiddag har jag och Emilie fått utlopp för vår stundande julhysteri och hela lägenheten doftar nu tydligt av saffran och det doftar jul i sin renaste och finaste form. Vi gjorde bland annat en riktigt knaprig granola fylld av smaskigheter och nyttigheter. Och så bakade vi saffransbiscotti’s. Typ världens godaste om du frågar mig – lagom söta och en perfekt munsbit till kaffet nu i kommande juletider. Det var en härlig eftermiddag med timmar av ståhej i köket och sedan häng i soffan med apelsindoftande te, nybakade kakor och ta-ikapp-senaste-tid.

Recepten då? Ja de kommer här:

 

Granola:

5 dl havregryn

1 dl pumpafrön

1 dl solroskärnor

0,5 dl hela linfrön

1 dl riven kokos

1 dl hackad, torkad frukt (vi hade torkade aprikoser och torkade svarta vinbär)

0,5 g saffran

2 krm salt

1 dl koncentrerad äppeljuice

1 msk honung

Börja med att värma upp äppeljuice, honung, salt och saffran i en kastrull. Blanda sedan ihop havregryn, pumpafrön, solroskärnor och linfrön. Häll vätskan över blandningen och rör om. Strö sedan ut på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen, ca 200 grader, i 20 minuter. Viktigt att röra om ungefär var 5:e minut och ha uppsikt så att det inte bränns. När sedan granolan är torr blandar du i riven kokos och torkad frukt. Skjutsa sedan in i ugnen ytterligare 5 minuter. Klart!

 

Saffransbiscotti:

100 g smör

1 g saffran

2  ägg

1 1/2 dl råsocker

4 dl vetemjöl

1 dl havregryn

0,5 dl kruskakli

1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i bunken. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

 
signatur
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg