Lussebullar.

 

lussebullar-002

lussebullar-001

lussebullar-003

 

Idag bakade jag ju lussebullar. Och ärligt talat, finns det något godare? Varma, mjuka, saftiga lussebullar med tydlig smak av saffran. Så himla gott! Jag är ju, som bekant, en vetemjöls-älskare och avgudar alla bakverk som till 80% består av vetemjöl. Kanelbullar, släta bullar, lussekatter, vetelängd – you name it. Fantastiskt gott! För att inte tala om doften som sprider sig i lägenheten efter ett bullbak.

I år körde jag på den klassiska varianten av lussebullar, men det finns ju också fantastiskt goda fyllda varianter. Min syster gör till exempel magiska saffrans- och vaniljbullar. Får be henne ta med ett par nästa gång vi ses.

 

Recept till ca 30 st lussebullar

50 g jäst

5 dl mjölk 3%

150 g smör

250 g kesella

2 dl strösocker

1 g saffran (2 kuvert)

1 tsk salt

16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer

russin

1 st ägg till pensling

 

Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

 
signatur
 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.