Att äntligen få göra ett pricktest.

 

Bild tagen ca 2 minuter efter nålsticken.

 

Igår morse var jag ju hos läkaren. Min tanke med besöket var att få ett vettigt samtal med läkaren på den nya vårdcentralen där hen skulle ta min allergi & astma på allvar och inte bara skriva ut samma mediciner som jag alltid haft för att det är enklast/billigast för vårdcentralen.

Och ja, oj så bra det var!

Vi började med ett samtal där jag förklarade lite om mig själv och min astma/allergi-bakgrund. Därefter konstaterade läkaren ganska snart att vi borde göra ett allergitest (ett s.k. pricktest). Och alltså, jag har försökt att få till ett sådant test i flera år men pga tidsbrist och annat hos min dåvarande vårdcentral har jag aldrig lyckats att få till ett sådant och det var säkert 10-15 år sedan jag gjorde en utredning sist. Så redan där var jag superpepp!

 

Ett pricktest (för er som inte vet) är att man placerar droppar av den substans man är överkänslig mot på huden. Sedan sticker man med en nål genom vätskan och avvaktar därefter i ca 15 minuter. Om man är överkänslig/allergisk mot just den substansen så visas det genom reaktioner så som klåda, rodnad och svullnader.

Så jag fick 10 droppar längs underarmen, sticken togs och sedan var det bara att vänta. Och alltså, oj så häftigt det var. Jag fick väldigt kraftiga reaktioner på vissa ämnen och inga alls på andra. Tycker det är väldigt häftigt att man på ett sådant ”enkelt” sätt kan diagnostisera vad man är överkänslig mot. Och när jag klev tillbaka in till läkaren för att ”kolla” reaktionerna så konstaterades det att det fanns minsann ingen tvekan om att jag var allergisk.

Jag reagerade oerhört kraftigt på: gräs, katt, häst och hund. Måttligt på: björk. Inget på: kvalster och gråbo.

Kunde nästan ha listat ut resultatet innan då jag känner mig själv ganska väl, men alltid skönt att få en uppdatering kring allergierna.

 

Och nu då? Jo nu har jag fått en annan form av tabletter, nya ögondroppar och nytt nässprej utskrivet. Jag ska dessutom gå en ”kur” som innebär att jag äter 1 tablett om dagen (innehållande gräspollen) i 3 års tid. Tanken med den behandlingen är att kroppen sakta ska bygga upp ett eget immunförsvar mot denna allergi. Häftigt!

Ska börja med kuren nästa vecka och första tabletten ska tas på vårdcentralen under uppsikt av läkare för eventuella kraftiga biverkningar. Men jag? Jag är superpepp och så himla glad över att äntligen ha blivit tagen på allvar med min allergi.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg