Kanelbullar i springform med brynt smör och vanilj.

 

∼ REKLAMSAMARBETE ∼

 

Tidigare i veckan var det ju Kanelbullens Dag, en helt fantastisk temadag och dagen till ära bjöds det på kanelbullar på kontoret. Men jag kände ändå att jag i veckan ville baka egna, så igår var det dags! Jag testade ett nytt recept jag fått av min syster (som är världens bästa på att baka bullar) och ja, h-e-r-r-e-g-u-d! Det kan ha varit de godaste bullarna jag ätit i hela mitt liv, så om ni bara ska bara bullar 1 gång om året, följ för guds skull detta recept – ni kommer inte bli besvikna!

 

 

Istället för att göra traditionella kanelbullar så valde jag att göra dem i en springform – som en variant av den populära butterkakan (fast utan vaniljkräm). Resultatet blir så himla saftiga bullar! Springformar tycker jag är så vansinnigt bra, använder dem till allt från att göra kladdkaka, cheesecake och matpajer med sådär vackra, höga kanter. Just denna kommer från Jamie Olivers kollektion (finns hos webshoppen Bagaren&Kocken HÄR) och hans produkter är, enligt mig, makalöst bra. Älskar också att springformen är mintgrön, lite färg i köket piggar alltid upp.

Hur som helst, till receptet (som blev helt fantastiskt). Hemligheten? En välarbetat vetedeg, mycket kardemumma och brynt smör i fyllningen. Det här behöver ni för att göra 1 “bullkrans”

 

Deg:
25g jäst
2,5 dl mjölk
75g smör (äkta smör, inget margarin!)
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
125g smör (äkta smör, inget margarin!)
1 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 nypa flingsalt

 

Gör såhär:
Steg 1 är att (dagen innan) bryna smöret till fyllningen. Lägg 125g smör i en kastrull på medelhög temperatur och låt smöret smälta, ha sedan kvar det på plattan till smöret har antagit en gyllenbrun färg och doftar sådär härligt av karamell (tar kanske 3-5 minuter – passa smöret så att det inte bränns!). När smöret brynts kan du med fördel kyla kastrullen snabbt i vattenbad för att stoppa uppvärmningen ytterligare och förhindra att det bränns. Ställa sedan i kyl för att svalna helt.

Steg 2 (aktuella bakdagen). Är att ta ut det brynta smöret ur kylen så det får tina till rumstemperatur. Gör under tiden själva vetedegen. Smula jäst i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt). Häll sedan vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand. Ju mer du arbetar – desto bättre deg. Tänk här att degen absolut inte får kännas torr, den ska vara formbar men på gränsen till kladdig. Låt sedan degen vila under lock (eller plastfolie) på en varm plats i ca 60 minuter.

Under tiden sätter du ugnen på 200grader och rör ihop alla ingredienserna till fyllningen. När degen jäst färdigt kavlar du ut den till en rektangulär platta (ca 25x40cm) och breder fyllningen jämt över degen. Rulla sedan ihop från långsidan och skär i 3cm stora bitar. Lägg dessa i springformen. Täck över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan du placerar den längst ned i ugnen i ca 25-30 minuter. Ett tips är att grädda “kanelbullarna” med några isbitar på plåten för att få bra luftfuktighet! Ta sedan ut kakan och låt svalna något innan du bjuder på vad som kan vara världens godaste bullar!

 

 

 

Rekommenderade inlägg

One thought on “Kanelbullar i springform med brynt smör och vanilj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *