Svar på läsarfråga: Hur jag blev chefredaktör.

 

 

“Hej Anna! Kan du inte berätta om ditt jobb, hur du fick det, vad du gjort innan och vad det innebär. Vilken kompetens/erfarenhet tror du är bra att ha med sig? Jag är också i mediebranschen (jobbar som kommunikatör) och tycker att chefredaktör verkar vara ett riktigt kul jobb! Hade varit kul att höra om dina erfarenheter”

 

Denna frågan fick jag i kommentarsfältet för några dagar sedan och då jag ofta får frågan kring hur jag fick mitt jobb så tänkte jag att ett inlägg kring den saken kan vara på plats.

För att göra en lång historia kort så har jag, ända sedan jag var liten, alltid haft en önskan om att få arbeta kreativt och denna dröm har tagit olika skepnader. Jag har haft drömmar om kock, trädgårdsmästare, arkitekt, hälsocoach, författare, fotograf och mycket mer. I grunden så har jag et teknisk gymnasieutbildning där jag pluggade stenhårt och gick ut med toppbetyg i målet om att bli arkitekt. Men jag vacklade lite med mitt val och efter ett år av ströjobb och resande efter studenten föll valet att plugga vidare till Hälsocoach. Två år senare och en examen inom ämnet så var det dags att börja arbeta. Men inom hälsobranschen? Ja, där var det svårt att få heltidsjobb och istället började jag som Receptionist och Marknadsassistent på ett stort företag som tillverkade Lyx-yachts. Där lärde jag mig otroligt mycket om marknadsföring, grafiskt arbete och fotografering. Även mina språkkunskaper inom de nordiska språken, tyska och engelska utmanades. Kul! Dessvärre gick bolaget i konkurs i den kraftiga nedläggningen av båtvarv år 2013 och jag fick istället en tjänst som Grafisk Designer på ett annat företag. Där utvecklade jag mina grafiska kunskaper ytterligare och det kreativa fick utlopp. Dock begränsat utlopp då jag upplevde att allt var mycket styrt inom begränsade ramar. Jag pluggade under detta år mycket kurser på distans och läste bland annat kommunikation (både skriftlig och bildlig), grafisk design och bildredigering. Och det måste ändå vara mitt bästa tips: har du ett arbete som inte gör att du är helt slutkörd på kvällarna; gå någon distanskurs! Otroligt nyttigt. Läs sådant som intresserar dig och du brinner för, då blir det lättare att avsätta någon kväll i veckan åt studier.

 

 

Hur som helst. Arbetet som Grafisk Designer var lite väl begränsat för mig så när tjänsten som Webbredaktör och PR-ansvarig dök på Bröllopsmagasinet upp nappade jag direkt och ansökte. Jag fick jobbet och efter bara två veckor blev jag tillfrågad om jag ville bli Chefredaktör istället (då den tjänsten också låg tillgänglig). Jag, som älskar utmaningar, tackade givetvis ja!

Mina första veckor upplevde jag som rätt lugna och fick beskedet att “ju mer jag kommer in i jobbet, desto mer upptäcker jag vad som finns att göra”. Och alltså, oj vad det stämde! Nu har jag snart arbetat 4 år som chefredaktör och varenda minut, varenda sekund är fylld av jobb; planering, genomförande, avslut, uppföljning, kreativt arbete och administrativa möten. Det är verkligen fullt upp, hela tiden. Men det som jag gillar med arbetet är möjlighet till utveckling. Jag har lärt mig SÅ mycket genom dessa år och jag tror verkligen på konceptet “Learning by doing”. Ingen kan vara fullärd från början, men alla kan lära sig och för mig? Ja, då lär jag mig allra bäst när jag får genomföra saker på egen hand, får mycket ansvar och tillit. Jag är mån om att göra rätt, men har gjort fel många gånger och lärt mig av mina misstag och utvecklats på så sätt. Så länge man inte upprepar sina misstag så tycker jag att det (i de flesta yrken, inte alla, men de flesta) ska finnas tillgång till högt i tak och eget ansvar.

 

 

Mycket av det jag lärt mig har jag alltså lärt mig på vägen. Utöver några distanskurser och grundläggande behörighet så har jag alltså tagit mycket ansvar, klivit utanför min comfort-zone otaliga gånger och tackat JA till saker jag inte haft en aning om hur jag ska lyckats genomföra. Men det har funkat (de flesta gånger i alla fall, haha). Och m ed dessa år i ryggen så skulle jag vilja säga att mitt koncept för att utmanas och utvecklas är:
 
• Att vara positiv.
• Att ha tilltro till sig själv, jag klarar allt
• Att vara lyhörd och ödmjuk (det finns alltid personer som vet mer, kan bättre än du. Lyssna på dem)
• Att be om hjälp när man kör fast
• Att våga gå utanför sin comfort-zone (herregud vad jag har utmanat mig själv dessa år!)
• Att, om du har möjlighet; gå en distanskurs, gå på föreläsningar eller läs inspirerande böcker. Alltid lär man sig något.
• Att våga stå för sin sak. Personer kommer ha olika åsikt, men så länge du har bra argument och är påläst om din sak inger du förtroende.
• Att våga säga nej (det är väldigt lätt att ta för mycket ansvar på sina axlar eller arbeta väldigt för många timmar)

 

Jag hoppas texten ovan var en hyfsad sammanfattning av mina erfarenheter och utveckling inom yrket. Ställ gärna fler frågor om ni undrar specifikt, jag älskar att prata arbete och utveckling!

..och hörni. På tal om arbete. Jag har något väldigt spännande att berätta, men det tar vi om någon dag för nu? Ja, nu väntar taco tillsammans med Fredrik och ett avsnitt av Bron. Puss och ha en fin kväll!

 

 

Rekommenderade inlägg

4 thoughts on “Svar på läsarfråga: Hur jag blev chefredaktör.

    1. Tack snälla! Tror jag tar mycket av min “drivkraft” för givet då jag alltid tänkt på detta sätt, kul att höra någons syn på det utifrån 🙂

  1. Tack för att du besvarade min fråga, vilket bra inlägg! Känner igen mig i mycket av det du skriver! Jag skrattar ofta åt mig själv när jag sagt ja till något jag inte har en aning om hur jag ska lösa, hehe. Men det löser sig alltid, på ett eller annat sätt 🙂

    1. Ja, på ett eller annat sätt så löser sig allt. Hur bra man lyckades är sedan en annan sak, men alltid lär man sig något på vägen 🙂 Kul att du uppskattade inlägget och känner igen dig <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *