DIY – betongbord (med hjälp av flytspackel) – IKEA hack!

 

 

När jag flyttade tillbaka in i min gamla lägenhet så visste jag med en gång att jag behövde göra om och köpa nya möbler för att känna att det var en nystart och att jag inte föll bakåt i det förflutna. Jag hade då, länge, haft en svaghet för just betongbord men då det är ganska bökigt att gjuta egna skivor och borden blir fasligt tunga av all betong tänkte jag att det borde finnas ett smartare sätt att göra det på. Och det fanns det! Med hjälp av primer, flytspackel och silvertejp förvandlade jag ett 289kr IKEA-bord till ett väldans tjusigt betongbord. Vill ni veta hur? Läs vidare!

 

Bordet innan make-overn. Köpte detta bordet från Ikea (LÄNK). Tänk på att skivan som du spacklar på måste vara av ”dött” material. Ex. plywood, MDF eller liknande. En ”levande” träskiva gör att betongen riskerar att spricka då materialet ”rör på sig”.

 

Första steget är att rengöra bordets yta med en trasa. Pensla eller rolla sedan på primer (detta för att öka vidhäftningen och få betongen att sitta bättre). Efter du kört med primer, låt bordet torka i ca 1-2 timme.

 

Blanda sedan flytspackel (jag köpte det här från Bauhaus (LÄNK)) i en hink. Ett tips är att blanda lite åt gången för lättare hantering. Och, haha ja.. man ska väl ha en ”betongblandare” egentligen. Men man tager vad man haver och en stålpinne fungerade utmärkt. Svårt att säga dosering på vatten och flytspackel, men du ska ha en jämn geggamoja som är ungefär som kladdkakesmet i konsistensen. Ungefär.

 

När flytspacklet uppnått rätt konsistens klär du sedan bordets kanter med silvertejp – se till att tejpen sticker upp ca 10-12 mm från bordsskivan. Silvertejpen kommer fungera som ram åt flytspacklet, så se till att den sitter noga och gå gärna över kanterna med två lager tejp för extra stabilitet.

 

Sedan är det dags för det roliga; att hälla flytspacklet på bordet och arbeta med en spackelspade för att få en jämn yta. Tänk på att inte hälla på ett för tunt lager med flytspackel. Ett bra mått är att det ska vara ca 5-10mm tjockt.

 

När du fått till en lagom tjock och jämn yta är det dags att ”skaka” bordet så att du får bort eventuella luftbubblor. Jag tog tag i bordets underrede och lyfte bordet lite över marken och lät det falla upprepade gånger för att liksom slå bort alla luftbubblor. När ytan ser jämn och fin ut är det klart (tänk på att ju noggrannare du är här – desto finare bordsyta).

 

Bordet får sedan torka ca 24 timmar innan du avlägsnar silvertejpen och slipar ner eventuella vassa kanter med sandpapper.

 

Torka sedan av bordsskivan med en trasa innan det är dags för sista steget; applicering av en skyddande yta. Betong är ett ”sugande” material och för att inte vattenfläckar, fettfläckar och rödvinsfläckar ska förstöra ditt bord behöver du behandla det med något. Jag hade kvar en burk med OSMO hårdvaxolja (LÄNK) från när jag vaxade golven och detta fungerade utmärkt att behandla betongskivan med.

 

Resultatet! Jag har nu ett eget betongbord hemma. Som gick lätt att göra, som inte väger 100 ton och som nu är fläckavvisande och vansinnigt snyggt. Gjorde faktiskt samma princip på ett bord till balkongen och känner att jag nog får dra gränsen där; annars kommer jag nog klä varenda möbel här hemma med flytspackel, haha.

 

Hoppas ni i alla fall blev lite inspirerande och kanske är ni nu också sugna på att göra om en möbel i hemmet?

 

 

Rekommenderade inlägg

16 kommentarer till “DIY – betongbord (med hjälp av flytspackel) – IKEA hack!

 1. Snyggt!!! Och var fixig du är! Väldigt snyggt!!
  Har en förkärlek till betong & den råa stilen. Jag är dock inte så fixig men har tackålov en egen ”Ernst” här hemma som precis gjutit ett eget betongbord till vår uteplats. (Blev så bra!).
  Kul när man (inte jag) kan fixa själv!

  1. Tack snälla du!
   Och så himla underbart att ha en ”egen Ernst” hemma, det är det nog fler än jag som skulle vilja ha (även om jag är pysslig själv, haha)!

 2. Det blev så fint och vilken smart idé! Vad duktig du är.
  Nu är bara frågan vilket bord här hemma som jag kan göra detta på…

  Ett stort tack för tipset och ha en härlig tisdag.

  1. Tusen tack, glad jag blir 🙂
   Hoppas du hittar något bord hemma som du kan gå loss på, det var väldigt enkelt och roligt att göra. Kram

  1. Men åh, tack fina du 🙂
   Jag ska, inom kort, göra en helrenovering av köket – lovar att visa lite före- och efterbilder där (även om det nog dröjer några veckor).
   Annars har jag inte ändrat så mycket, utöver inredning. Kan absolut göra ett litet ”hemma hos mig”-inlägg snart och visa er hur jag bor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *