Lemon meringue-pie.

 

 

I lördags hade jag ju kräftskiva hemma hos mig. Och alltså, ingen middagsbjudning är komplett utan en efterrätt. Personligen älskar jag efterrätter med inslag av citrus eller massa frukt och bär, det skapar en fräsch avslutning på måltiden. Bakverket lemon meringue-pie är därför en av mina personliga favoriter. Sött, syrligt och ser mer avancerat ut än vad det egentligen är. Med andra ord perfekt!

Jag valde att göra minipajer, men det går minst lika bra att göra en stor. Och alltså, gasbrännaren jag fick i julklapp för något år sedan används ju inte direkt dagligen, men vid dessa tillfällen är det ett redskap som såväl underlättar som imponerar. Detta receptet följde jag:

Deg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning
1 1/2 dl socker
150 g smör eller margarin
rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger ca 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor

Maräng
3 äggvitor
4 msk socker

Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme (eller tryck ut direkt i pajform om du har bråttom). Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning. Bred marängmassan ”toppigt” över pajen och bränn marängen försiktigt med gasbrännaren eller grädda på mellanfalsen i ugnen (250g) 2-3 min tills marängen fått lite brun, vacker skiftning.

 

 

Rekommenderade inlägg

3 thoughts on “Lemon meringue-pie.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *