Pizza Bianco med grönkål och getost.

 

 

Har du fortfarande någon glöggkväll inbokad med vänner? Eller vill ha ett gott tilltugg på uppesittarkvällen? Denna Pizza Bianco som jag och Emilie slängde ihop i lördags var fasligt god! Toppad med grönkål, getost, rödlök och honung var det som om smaklökarna dansade både polka och jitterbugg samtidigt. Receptet? Kommer här:

 

Pizza bianco med grönkål och getost (2 st)
15g jäst
2,5 dl ljummet (fingervarmt) vatten
1 msk olivolja
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1,5 dl durumvetemjöl
4-5 dl vetemjöl

2 dl crème fraîche
1st rödlök, tunt skivad
Några kvistar grönkål – strimlat och hastigt fräst i lite olja
Getost, i tunna skivor
Honung (efter behag)
Rostade solrosfrön

 

Gör såhär:
Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör till jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, socker och salt. Häll sist i mjölet (lite i taget) och knåda tills du fått en smidig, lite lätt kladdig deg. Sätt sedan lock (eller plastfolie) på bunken och låt jäsa i ca 45-60 minuter. Sätt sedan ugnen på 225 grader och placera en plåt (med baksidan uppåt) i ugnen.

När degen jäst färdigt delar du den i två delar och formar varje del till en smidig boll. Tryck sedan ut degen på varsitt, lätt mjölat, bakplåtspapper till en oval form. Bred crème fraîche på degen och fördela fyllningen (utom solrosfröna) jämt över pizzorna. Lägg sedan bakplåtspappret med pizzan på den varma plåten i ugnen. Låt grädda varje pizza i ca 10-15 minuter tills de blivit gyllene. Ta då ut pizzan och strö över solrosfrön Klart!

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *