Recept på kalljästa semlor – utan mandelmassa!


 

Hej hej hallå från ett stormigt Uddevalla – herregud vilket busväder det är ute! Vädret hindrade dock inte mig och Emilie från att ta på oss regnställen och ge oss ut på långpromenad i förmiddags. Riktigt trevligt även om vädret inte var det bästa. Det mysigaste med att gå promenad i skitväder är dock att få komma in efteråt och värma sig med kaffe och något sockerstinnt. I detta fallet; hembakta semlor!

Jag gjorde en variant på kalljästa semlor denna gången och utöver att de blev vansinnigt saftiga, luftiga och goda så är det fantastiskt smidigt med just att kalljäsa. Vanliga bullar blir man liksom uppbunden med att en gång i timmen knåda deg, baka ut bullar, sätta in bullarna i ugnen och så vidare medan man med kalljästa gör jobbet direkt och sedan kan smita hemifrån en sådär 2-4 timmar och när man kommer in igen bara skjutsa in dem i ugnen. Så himla smidigt!

 


 

Till mina semlor gjorde jag en variant på falsk mandelmassa (då jag är allergisk mot mandel) och detta recept är så sjukt gott! Givetvis kan man ha vanlig mandelmassa i (om man tål detta) eller vaniljkräm. Men prova gärna detta recept – ni kommer inte bli besvikna!

Receptet nedan blir ca 12-14 semlor, men går givetvis bra att dubbla om man vill baka till många. Såhär gör du:
1, 5 dl kall mjölk + 1 dl kallt vatten
25 g jäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
0,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
75 g smör, rumsvarmt
7-8 dl vetemjöl

Häll mjölk + vatten i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och knåda i ca 10-15 minuter. Rulla sedan till bollar (blir ca 12-14st) och lägg på bakplåtar. Täck över plåtarna med rena kökshanddukar och låt stå i rumstemperatur i ca 2-4 timmar.

När det är dags att baka ut bullarna sätter du ugnen på 225 grader. Sätt sedan in en plåt i taget och gör under tiden en sockerlag (1dl vatten + 0,5 dl socker). Direkt när bullarna är ute ur ugnen penslar du dem med sockerlag. Låt sedan svalna helt innan du fyller dem med falsk mandelmassa (eller vanlig) och vispgrädde. Pudra över lite florsocker innan servering. Jag lyxade dessutom till mina idag med lite guldpulver. Behövdes lite glow en sådan regnig söndag.

 

Falsk mandelmassa (lagom till ca 4 normalstora semlor):
1 st äggvita
2 msk florsocker
2 dl havregryn
1 msk rumsvarmt smör

Vispa äggvitorna till ett fast skum med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan florsocker, havregryn oh smör och fortsätt vispa tills du har en jämn smet. Förvara kallt innan montering av semlorna.

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *