Franskt på middagsbordet.

 
 
french 002


 
 

I lördags kväll när vi hade Linn och Mikael på besök kände vi för att stå timmar i köket och äta franskt. På menyn stod boeuf bourguignon och tarte tatin. Två klassiker som aldrig går ur tiden och jag tänkte jag skulle dela med mig av recepten för en lyckat middagsbjudning.

 

Boeuf Bourguignon (4-6 portioner)

ca 1,5 kg högrev

100g sidfläsk

1 liter kantareller

6 st schalottenlökar

3 st vitlöksklyftor

3 msk vetemjöl

7 dl rött vin (av fruktig karaktär)

6 dl vatten

1 buljongtärning

2 st lagerblad

1 tsk torkad timjan

1 tsk strösocker

Svartpeppar (och ev. lite salt)

 

Börja med att putsa köttet och skär i grytbitar. Finhacka sidfläsket och stek sidfläsk tillsammans med delad schalottenlök och svamp. Fräs till grönsakerna blivit mjuka och fått lite färg. Lägg i en gryta. Stek sedan köttet i omgångar snabbt så att det får färg, krydda med svartpeppar. Lägg även köttet i grytan. Pudra över vetemjöl och tillsätt sedan de hela vitlöksklyftorna, vin, vatten, buljong, lagerblad, socker och timjan. Låt koka i ca 1-1,5 timme tills köttet blivit mört. Servera med nykokt potatis/potatispuré, kokta grönsaker och hackad bladpersilja.

 

french 001

 

Tarte tatin

2,5 dl vetemjöl

100g smör

2 msk råsocker

2 st äggulor

 

1,25 dl råsocker

40g smör

ca 6 st äpplen (av syrlig karaktär, gärna Granny Smith)

 

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att blanda ihop ingredienserna till mördegen. Tänk på att arbeta snabbt och knåda inte degen mer än nödvändigt. Plasta sedan in degen och låt vila kallt i kylskåp i ca 30 minuter. Under tiden skalar du och kärnar ut äpplena. Skär sedan i kvartar. Lägg råsocker och smör i en stekpanna och låt smälta ihop på medelhög temperatur i ca 10-15 minuter. Rör inte. När sockret smällt lägger du sedan försiktigt i äppelbitarna (med runda sidan nedåt). Låt äpplena ”koka” i sockret i ca 10 minuter och kavla sedan ut degen och lägg som ett lock på äpplena. Ställ stekpannan i mitten av ugnen och låt stå i ca 20 minuter. Sänk sedan temperaturen till 150 grader och låt stå ytterligare 15-20 minuter. Ta ut den varma stekpannan och lägg en tallrik över och vänd stekpannan så att kakan lossnar (var försiktig så du inte får varm sockervätska på dig). Servera med en kula god vaniljglass.

 
 

signatur

 
 

1 kommentar till “Franskt på middagsbordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg