Vegansk gryta med tofu och kikärtor.

För något år sedan fick jag upp ögonen för en brittisk kvinna vid namn Ella Woodward (BLOGG) som lagar otroligt fräsch och god vegansk mat. Upptäckte henne via serien Down To Earth som finns på Netflix där hon gästade ett av programmen och lagade en vegansk curry (som ledde fram till DETTA RECEPT, vilket är en återkommande favorit hos oss här hemma). Och då och då besöker jag hennes Instagram och inspireras till nya vardagsrätter här hemma. Hittade bland annat ett recept på en gryta innehållandes tofu och kikärtor som jag modifierat lite och som vi lagar ibland här hemma. Just tofu kan skrämma många (inklusive mig till en början) och tillagar man det inte på rätt sätt så är det ett väldigt tråkigt livsmedel med skum konsistens och ingen smak. Men med rätt tillagning kan det bli fantastiskt gott – som i just detta fall. Så är du skeptisk till tofu men vill ändå prova det så kan jag varmt rekommendera detta recept. Inte nog med att det är hälsosamt, det är också enkelt att tillaga, är värmande, gott och funkar dessutom toppen i matlåda.

Vegansk gryta med tofu och kikärtor – ca 6-8 portioner.

2 förpackningar tofu (á 400g)
1 stor gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 förpackning kikärtor
1 msk kummin
1 msk rökt paprikapulver
1-2 tsk Harissa (beroende på hur spicy du vill ha det)
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk (400ml)
2,5dl iMat (havregrädde)
1 stor påse bladspenat
Salt & Svartpeppar

Finhacka gul lök och vitlök och lägg i en stor gryta. Fräs detta mjukt i lite rapsolja – löken ska bli mjuk men inte få färg. Under tiden skär du din tofu i små tärningar (ca 1cm stora). Tofun lägger du sedan i en stekpanna och steker på medelvärme i rapsolja tills de får en gyllene yta (tar ca 10-15 minuter). Medan tofun steks så fortsätter du med din gryta med lök och vitlök.

I grytan så adderar du kummin, rökt paprikapulver, tomatpuré och Harissa. Låt kryddor och puréer fräsa med ett tag så att aromerna frigörs och du ser att tomatpurén nästan bränns lite i botten (car ca 3-4 minuter). Då häller du i kikärtor, krossade tomater, kokosmjölk och havregrädden. Låt koka ihop och när din tofu sedan fått färg häller du i detta i grytan tillsammans med en hel påse bladspenat och smakar av med salt och peppar.

Servera med exempelvis ris och sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg