Recept – godaste curryn jag ätit (vegansk!)

Alltså det här är den GODASTE curryn jag lagat. Inspirerad av dokumentären ”Down to earth” på Netflix svängde jag ihop denna vegansk curry med ingredienser som jag tänkte skulle passa bra ihop. Och alltså – dra mig baklänges! Detta är så himla, himla gott. Det är krämigt, fullt av smaker, lagom starkt och dessutom veganskt och supernyttigt. Att det hela bara tar ca 40 minuter att slänga ihop och ger dig matlådor för hela veckan är också en bonus. Lova mig att du provar detta – det är bland det godaste jag ätit och jag vet att detta recept kommer vara en stående favorit hos mig under vardagarna i höst (även M gav det stående ovationer).

 

Till ca 5-6 portioner behöver du:
2-3st sötpotatisar (beroende på storlek)
1st litet blomkålshuvud
2 msk kokosolja
1 msk malen ingefära
1 msk gul curry
0,5 msk kummin
1 msk gurkmeja
Chiliflakes (efter önskemål, ca 1 tsk)
1 msk salt

1 finhackad gul lök
3st vitlöksklyftor, finhackade
1 st grön paprika, finhackad
0,5st zucchini
3 st kokosmjölk
1 förpackning kikärtor, avrunna

 

Till servering:
Jasminris
Koriander

 

 

Börja med att blanda ihop din kryddblandning i en skål (ingefära, gul curry, kummin, gurkmeja, chiliflakes & salt). Sätt sedan ugnen på 225 grader. Skala och dela sötpotatisen i ca 1-2cm stora bitar. Bryt också blomkålshuvudet i mindre buketter och lägg detta på en plåt. strö över ungefär två tredjedelar av kryddblandningen och häll över ca 1 msk kokosolja. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått lite färg och blivit mjukare (men inte FÖR mjuka för då mosas de bara sönder sen).

 

 

Under tiden grönsakerna är i ugnen lägger du gul lök, vitlök och paprika i en kastrull och fräser i 1 msk kokosolja. När de blivit lite mjuka tillsätter du resten av kryddblandningen och steker på även detta. Häll sedan i kokosmjölken och när grönsakerna i ugnen är färdiga häller du i även dem i kastrullen. Rör runt försiktigt och lägg på lock. Låt koka ca 5 minuter innan du tillsätter kikärtorna och zucchini som du delat i 1cm-stora bitar. Låt koka ytterligare 5 minuter och servera sedan med jasminris och ev. koriander (för ännu mer lyx – servera gärna naan- eller libabröd till).

 

 

Klart och supergott!

 

Rekommenderade inlägg

6 kommentarer till “Recept – godaste curryn jag ätit (vegansk!)

  1. Låter grymt gott. Får testa när jag och dottern är själva hemma, annars kommer maken att fråga efter köttet och peta bort sötpotatis och helst sila bort kokosmjölken. Sonen kommer endast äta riset 🙂
    Själv blev jag hur hungrig som helst när jag såg detta!
    Tack för tips!

    1. Hahaha ÄLSKAR din kommentar! Förstår känslan med män som ”bara vill ha kött” och kräsna ungdomar – men provlaga detta till dig och dottern och efteråt hoppas jag även du kan servera det till övriga familjen 😉 Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.