Kristallsjukan.

 
 

körsbärsblom 001

 
 

Inatt vaknade jag vid 1-tiden av att jag vände mig om och plötsligt kändes det som om jag bokstavligen ramlade genom golvet och hela rummet snurrade.
 
Kristallsjukan,
 
har ni hört talas om den? Det är ett tillstånd där ”kristallerna” vi har fastsittandes i balansgångarna plötsligt får feeling och får för sig att åka fritt omkring i balansgångarna. Resultatet kan liknas något vid en helikopterfylla. Du lägger dig ner, men det känns som om man ramlar genom sängen och hela världen snurrar runt likt en karusell. Oerhört, oerhört obehaglig.

 
 

körsbärsblom 002

 
 
För mig började det efter trafikolyckan i höstas. Dagen efter satt jag på en stol och började plötsligt famla i luften och skrika till. Det kändes som om jag föll baklänges, trots att jag satt helt still. Då? Blev jag oerhört rädd. Nu? Nu vet jag vad som händer och oavsett om det är fruktansvärt obehagligt så vet jag varför det händer och det gör det lättare att förstå. Vad som utlöste det första gången var den kraftiga hjärnskakningen jag fick i samband med olyckan och den här gången vet jag också orsaken. Jag har, i någon veckas tid haft något som kan liknas vid en nackspärr och varit oerhört öm och stel i musklerna mellan skulderbladen. Denna stelhet påverkar min rörelse och i kombination med en tät näsa (pollen) utlöste det nu kristallsjukan.
 
 
körsbärsblom 003
 
 
Det finns inget botemedel mot det, det finns det inte. Men man kan göra mycket för att underlätta. Av min sjukgymnast fick jag några övningar att ta till om man vill påskynda processen med att får bort de vandrande ”kristallerna”. Men övningarna är sjukt obehagliga och något man inte gör i första taget. Nej, det som hjälper är faktiskt promenader. Lugna rörelser som får balanssinnet att arbeta. Att ligga ner är ett big no no och därför blev det inte mycket sömn inatt och att åka iväg till jobbet i morse kändes som en omöjlighet.

 

Så,

 
jag är hemma idag. Går omkring upprätt med en värmekudde på nacken (för att värma och mjuka upp musklerna) och försöker undvika att ligga ner/sitta framför datorn/kolla på TV/läsa en bok eller något annat som anstränger huvudet. Istället går jag och plockar och städar och planerar att ta en promenad. Sedan verkar det också som att det är en lättare sväng av kristallsjukan denna gången och jag håller tummarna för att jag är bättre redan tills imorgon.

 
 

signatur

 
 

4 kommentarer till “Kristallsjukan.

  1. Hej!

    Har samma sak. Riktigt obehagligt. Första gången det hände blev jag så rädd men försökte fokusera på en punkt i rummet för att snurrandet skulle försvinna. Blev illamående och mådde allmänt dåligt. Hemskt var det. Trodde först att jag hade drabbats av hjärnblödning.
    Återfall får jag inte så ofta (tack och lov) men ser samband mellan det och stress/förkylning, och speciellt det du skriver om, stel nacke/muskler och hur vi sitter om dagarna. Härom kvällen så satt jag framför datorn rätt så länge, med böjd nacke och i en position som inte är bra för muskler/ryggen. På väg till sängen kände jag att allt står inte rätt till, rummet snurrade (men jag kunde ”kontrollera” det). För mig hjälper det att fokusera på en punkt och inte röra huvudet/ögonen för mycket.
    Håller tummarna att du mår bättre snart. Kram

    1. Ja, precis som du säger ser jag också ett tydligt samband mellan förkylning/stress/stela muskler och kristallsjukan. Tack och lov känns det redan bättre idag 🙂
      Hoppas det tar lååååång tid innan ett återfall för både dig och mig och tack för att du delar med dig ♥

  2. Usch! Jag vet precis hur det känns, så himla läskigt att vakna yr mitt i natten. Håller med om att man gärna undviker övningarna. PS jättebra blogg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg