Resor.

 
 

Att resa, alltså. Bland det bästa jag vet. Som liten semestrade vi bara i Sverige och jag var 15 år när jag kom iväg på min första riktiga utlandsresa. Då? Ja, då bar det av till Gran Canaria och sedan dess var jag fast. Fascinationen över att på bara några timmar kunna vara i ett annat land, med annan kultur, annan natur, nya människor, dofter, smaker och upplevelser. Bland det bästa som finns och jag försöker hinna med 2-3 st utlandsresor/år. Älskar att jaga flygpriser och hotell och tillslut hitta ett datum då allt klaffar. Nedan beskriver jag några utav de resmål jag gjort som blivit favoriter.

 
 

resor 002

 

BERLIN.

Njut av våren, gröna träd och billig öl nere i Europas kanske hippaste huvudstad. Skippa de dyra områdena kring den stora gatan Kurfürstendamm och bosätt dig istället i området Kreuzberg. Här trängs ölhak med billiga caféer, hundratals secondhandaffärer och trevliga människor. Passa på att prova roliga hattbonader och köp secondhandkläder per kilo för att sedan slå dig ner på någon utav de många uteserveringarna för en öl eller kaffe för ca 1 euro. När det sedan börjar skymma så passa på att ställ dig i kön till någon utav de populära dönerkebab-haken (har oftast bara öppet kvällstid och till de riktigt bra är det oftast lång kö). Missa heller inte den turkiska marknaden vid Maybachufer-kanalen (öppet tisdagar och fredagar) här säljs allt från fina smycken och läderväskor till mat och glass i udda smaker.

 

Tips: Bästa metoden för att uppleva en stad är via promenadskorna, men kollektivtrafiken i Berlin är något utöver det vanliga. Köp ett dagskort för 6 euro och åk hur mycket du vill under en dag med spårvagn, pendeltåg och buss.

Åk med airberlin för bara några hundralappar och bo billigt på olika hostel. Ta med dig varierande kläder. Jag var där i början på maj och de första dagarna gick jag och kollade efter pälsjackor i affären för att dagen efter svettas i sommarklänning.

 

resor 001

 

BARCELONA.

Vad finns inte att älska med Barcelona? Åk hit på våren eller hösten när det inte är över trettionio grader i skuggan och njut av närheten till havet, goda tapas, Gaudis-mästerverk och trånga gränder med små balkonger och gröna växter. Slå dig sedan ner vid något torg och beställ in ett bubblande glas cava medan du spanar på folk. I Barcelona hittar du allt från trendmedvetna ungdomar till tjusiga rynkiga herrar och damer som inte beter sig som en dag över trettio och som sitter vid bordet bredvid dig och också njuter av kvällssolen och något mousserande i glasen.

 

Tips: Res hit med Ryanair och välj något boende centralt, i Barcelona är standarden relativt hög i förhållande till priserna. Upplev staden till fots och och glöm för guds skull inte kameran hemma! Och tänk även på att spanjorerna är hemskt dåliga på engelska.

 

 resor 003

 

ROM.

Har ni någon gång åkt på en resa och när ni landat känt känslan av att komma hem? Så var det för mig när jag for till Italien. Jag visste redan innan att jag skulle älska staden som badar i solvarmt ljus och som serverar världens bästa kaffe, men att jag skulle känna så här?! Oslagbart. Bosätt dig i området Corso Vittorio Emanuele II där de trånga gränderna avlöser varandra och som rymmer hantverkare bakom varenda dörr. När du ätit den sedvanliga frukosten bestående av cappuccino, färskpressad juice och frasiga croissanter passa på att strosa runt och förundras över hur majestätiska byggnader dyker upp runt varje hörn om och om igen. Lunchen intas förslagsvis på ett Vinotek där du ståendes dricker vin och äter bruschetta från ett fat i handen medan du lyssnar på den ivriga italienskan och gestikulerar vilt med händerna bara för att passa in. Strosa sedan vidare mot Piazza del Popolo och passera spanska trappan på vägen mot torget. Väl framme, ta dig upp på byggnaden ovanför fontänerna och gör den gitarrspelande killen sällskap medan du beundrar en oslagbar solnedgång över Europas kanske mäktigaste stad.

 

Tips: Till Rom kommer du med Ryanair för några hundralappar och är staden där du får uppleva fantastisk kultur, otroliga byggnader, mysiga parker och förmodligen möta Europas trevligaste folk.

 

resor 005

 

KROATIEN – BASKA VODA.

Jag och Emilie åkte till denna lilla by i mitten av september förra året. Till en by som låg inklämd mellan bergskedjorna och vatten så kristallklart att vi fick nypa oss i armen varje gång vi lät vågorna skölja över oss. Det här var definitivt en utav de bättre resor jag gjort. Kanske var det sällskapet, kanske var det tillfället (hade bara veckor tidigare överlevt en hemskt trafikolycka) eller så är kanske Baska Voda en utav de bästa platserna på jorden. Oavsett så är jag så ofantligt glad att jag åkte hit. Medan det fortfarande inte kryllar av turister, medan naturen fortfarande är orörd och medan försäljarna på gatan inte sliter i dig så fort du passerar. Vi hade en fantastiskt vecka. Med sol, bad, hysteriskt roliga hyra-bil-upplevelser, löpturer i morgonsolen, med ett besök i Splits Gamla Stad och badande i vattenfall och drickande av honungsbrännvin. Och överallt vi gick kände man sig så otroligt välkommen, som om hela byn bara var en enda stor familj.

 

Tips: Fick ett tips av en kvinna vi träffade där nere om att ju längre söderut i Kroatien man kommer – desto vackrare är naturen. Och passa på att åka hit i September, då inte allt för många turister besöker landet. Tänk bara på att vädret kan vara lurigt i slutet på säsongen. Vi? Vi hade 25-30 grader varje dag, men en bekant som åkte 2 veckor senare hade bara 15 grader.

 

resor 004

 

LONDON.

Trots att flygtiden bara tar 1 timme och att flygbiljette tur och retur går att köpa för drygt en hundring så har jag bara varit i London en gång. Och det var tillsammans med mamma. En mor-och-dotter-resa och något som jag verkligen behövde då. Och London var precis vad jag längtade efter. Vi flydde ett grått Sverige och landade i ett London där körsbärsträden stod i full blom, där man kunde dricka isbitsklirrande latte i solen och där möjligheterna till shopping inte visste några gränser.

 

Jag ville inte vara en typisk turist när jag kom till London, så vi skippade alla sevärdheter. Åt istället bakverk på små caféer, besökte museum och vandrade gata upp och gata ner innan vi smög in på en mörk pub och drack engelsk öl och pratade med människorna omkring oss. Vi bodde ganska nära Notting Hill och vi besökte Portabello Market en tidig morgon då handlarna plockade upp frukt och grönt i långa rader och så köpte jag en bok från den berömda bokhandeln innan vi avslutade med en utav de häftigaste restaurangupplevelser jag varit med om.

 

Tips: London kryllar av bra marknader och härliga restauranger/caféer. Ett tips är att undersöka lite hemma innan du åker.

 
 

signatur

 
 

3 kommentarer till “Resor.

  1. Åhh, nu blev jag ju tokigt resesugen här!
    Men jag har den stora turen att ha möjlighet att fly vardagen nu snart med en 4 veckors resa i mars! Nedräkningen är igång! 🙂

    Ser fram emot att läsa & se bilder från er afrikaresa sen med!

  2. Åh, vad du är duktig på att fotografera! Jättefina foton! Skulle vara kul att läsa om ditt fotointresse och vilken kamera du har osv. 🙂 Kram till dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg