Tanzania part#6 – Frågor och svar.

safari 002

 

Vilket resebolag åkte ni med? Priser, flygrutter, byte m.m?

Vi bokade en paketresa via Kenzan Tours. Pris per person landade på ca 25.000 kr. Definitivt inte gratis, men såhär i efterhand värt varenda krona. Kenzan Tours ordnar en rad olika turer till Afrika och de varierar ganska mycket i både pris, antalet dagar, platser att besöka och så vidare. Men ring och prata med någon på agenturen, de är väldigt hjälpsamma och kan hjälpa till att hitta bästa resan för just ert sällskap.

 

Vi flög från Göteborg, via Amsterdam och sen till Tanzania på vägen dit. Väl där flög vi även inrikes från Arusha till Zanzibar och på hemvägen flög vi från Zanzibar – Kenya – Amsterdam – Göteborg. Alla flygresor gick väldigt bra.

 

Hur var upplägget på just er resa?

Dag 1: Flyg från Göteborg ca 06.30 på morgonen. Landade i Tanzania kl 22.00 på kvällen. Blev upphämtade och körda till ett hotell i Arusha där vi spenderade natten.

Dag 2: Heldags-safari i Lake Manyara. Sov sedan i en liten by och på ett jättefint hotell som hette Bouganvilla Lodge.

Dag 3-5: Heldags-safari i Serengeti. Bodde på ett camp mitt ute i skogen (rekommenderas varmt, otrolig häftig upplevelse!)

Dag 6: Heldags-safari i Ngorongoro kratern. Åkte sedan tillbaka till Bouganvilla Lodge och sov där.

Dag 7: Flyg från Arusha till Zanzibar.

Dag 7-14: Sol & Bad på Zanzibar. Bodde längst norr ut på ön, i Nungwi, på hotell Langi Langi. Otroligt bra hotell med underbar personal och häpnadsväckande vacker natur.

 

 afrikaresan 002

 

Vilka vaccinationer och förberedelser behövs?

För att komma in i landet behöver du vara vaccinerad mot Gula Febern (och ha med dig ett vaccinationskort som intygar att du är vaccinerad). Förutom vaccination mot gula febern är det även bra om du har Twinrix. Sedan hade vi även Malarone-tabletter (mot malaria) och jag tog en dos av Dukoral innan resan (mot kolera och turistmage – jag har råkat ut för campylobacter 2 gånger och det ville jag inte vara med om igen!).

Utöver vaccinationer är det bra att packa med diverse piller och salvor också
(Resorb, alvedon, skoskavsplåster, kortisonsalva m.m.).

Haha summan jag la på medicineringen innan resan hade kunnat ta mig tur och retur till New York. Men ni vet vad man säger: Better safe than sorry.

 

Vad är det för valuta i Tanzania?

Tanzaniska shillings. Du växlar till U.S Dollar hemma och sedan får du växla från dollar till shilling väl i Tanzania (de flesta ställen tog även betalt i dollar).

 

 afrikaresan 010

 

Vad är bra att ha med sig inför en sådan resa? kläder, föremål mm?

Okej, förutom det väsentliga som mediciner, pass och dylikt så är väl nästan kameran ett måste (i alla fall om ni är lika fotogalna som jag), även kikare är bra att ha med på safarin. I klädesväg så varierade kläderna lite från safarin till tiden på Zanzibar. Under safarin var det skönt med långärmad skjorta i bomull eller linne samt shorts eller liknande. Jag ville liksom anamma safari-looken fullt ut och packade bara kläder i färgerna beige och khaki, typ. Och så den givna safarihatten och ett par bekväma skor. Hade även med ett par långbyxor som var sköna att ha på sig på kvällarna då temperaturen sjönk något.

 

På Zanzibar var det klassiska sol&bad-kläder som gällde. Klänningar o bikinis med andra ord. Men tänk även här på att ta med dig något långärmat samt lite längre shorts om du vill ta dig in till byarna. De flesta är muslimer på Zanzibar och de tar illa upp om du går för lättklädd.

 

afrikaresan 007

Vilken temperatur var det där nere?

Under safarin (vi var ju där under ”lågsäsong”) låg temperaturen på ca 23-27 grader. Enligt min mening perfekt temperatur för just safari, tror nog det kan vara rätt jobbigt att sitta i en jeep hela dagarna om det är 40 grader i luften liksom. Dessutom rekommenderar jag att åka just under långsäsong och inte högsäsong (juli-oktober). Under högsäsong kryllar det nämligen av turister i nationalparkerna. Jag menar, hur kul är det att betrakta en grupp lejon tillsammans med 80 st andra jeepar fullastade med folk? Nej, precis. När vi var ute såg vi kanske max 5-10 st bilar. Lagom så.

 

På Zanzibar var temperaturen betydligt varmare. Här låg den på runt 35 grader i luften och ca 30 i vattnet. Frös aldrig utan kunde lika gärna gått runt naken dygnet runt.

 

Vad bör man inte missa på en sådan resa?
Mitt bästa tips: Besök så många nationalparker ni kan (och missa för guds skull inte Serengeti). Att besöka varierande nationalparker gör att ni får stor variation på såväl djur som natur och får ut det mesta möjliga av safarin. Var heller inte rädda för att ställa frågor. Vi ställde nog tusenochen frågor till vår guide (vissa kanske mindre intelligenta) men vi hade turen att verkligen få en skicklig guide så vi fick veta så otroligt mycket!

Något som vi däremot avstod och som jag även kan rekommendera andra att avstå (turistfälla de luxe) är att besöka masajbyarna. De vill ha 70 dollar/fordon för inträde till byarna och dessutom är det mest ett stort skådespeleri där du själv får klä ut dig i deras kläder och låtsas jaga för ”den perfekta bilden”. Nej, usch. Det hoppade vi över. Jag menar, vill jag se en masajby, ja då vill jag se den på riktigt. Inte något anlagt skådespeleri.

 

På Zanzibar får ni inte missa den fantastiska maten. Jag åt olika måltider varenda kväll och allting var över förväntan bra. Dessutom är det ett hett tips att ta med snorkel och cyklop om ni äger sådant. Bara att simma 20 meter ut i havet från hotellet gjorde att man fick se otroligt mycket fina fiskar.

 

 afrikaresan 008

 

Hur var maten där nere? och råkade ni ut för någon magåkomma?

Maten var helt fantastisk! De är verkligen otroligt duktiga på matlagning i Tanzania. På fastlandet bjöds det på mycket kött, ris, kokta grönsaker och potatis medan det på Zanzibar var mer kryddstark mat, skaldjur, fisk och grytor.

 

Och hmm, magåkommorna ja. Låt mig säga såhär: bajjandet där nere fick en HELT ny dimension. Bakteriefloran i Afrika är inte att leka med, ha ha. Så oavsett om ni är känsliga i magen eller inte så köp två (nej, 15) paket Dimor innan ni åker.

Allt som allt – en fantastisk resa och något som jag kommer minnas livet ut. Tanzania, alltså. Åk dit om ni har möjlighet.

signatur

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Tanzania part#6 – Frågor och svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.