Att nå dit man vill.

 
 

outfit 060a

 

outfit 060d

 
 

Jag tror på affirmationer. På moodboards och på tankens kraft. Och jag tror att det därför är fullt möjligt att nå precis dit man vill.

 

Jag har aldrig liksom vetat vad jag ska bli när jag blir stor. Visst, jag har haft många tankar och idéer och flyktiga besattheter kring yrken. Jag har velat bli allt från kock till trädgårdsarkitekt till journalist och revisor. Men alla dessa tankar har bara känts aktuella i dagar, i veckor. Sedan har jag alltid ändrat mig.

 

Och visst kan det vara frustrerande; att inte veta. Och det var liksom i en sådan dipp (när jag precis insett att jag inte ville bli det jag trodde) som jag upptäckte magin med moodboards. Moodboards är ett slags collage som går att använda till allt möjligt, för inredning, för träning och inte minst för karriär. Och jag bestämde mig för att göra en moodboard gällande min karriär.
 
 
outfit 060e
 
 
Jag valde bilder och citat, men inte självklara bilder eller bestämda citat (till exempel ingen bild på en läkare eller ingen text utdragen från en arkitekts hemsida). Nej, jag valde bilder och texter efter sådant som jag ville känna, säga eller göra. Jag ser liksom inte saker svart eller vitt, jag ser dem i känslor. Därför klistrade jag upp ord och meningar som jag skulle vilja kunna säga exempelvis 1 år framåt i tiden. Jag valde bilder på kläder som jag ville kunna ha i mitt yrke. Jag valde inspirationsbilder kring hur jag ville mitt liv skulle se ut. Hur jag skulle ha håret, hur jag skulle kunna spendera mina morgnar, hur jag skulle kunna säga till mina vänner och kollegor.

 

Låter det flummigt? Ja, det är det också. Men det är liksom det som är tanken med moodboards, att de inte ska vara så bestämda eller direkta. Ta exempelvis inredning. Ska du göra en moodboard kring inredning behöver du inte leta ihjäl dig efter just den taklampan eller det sängöverkastet eller den perfekta färgen på väggen. Nej, du plockar saker som ska förmedla den känsla du är ute efter. Och när du plockat ihop en moodboard kommer ser du helheten och vet nu vad du ska leta efter att fylla ditt hem med.
 
 
Samma sak med karriären. Fokusera inte på vad du ska göra. Utan mer hur du ska känna när du är på jobbet eller när du slutat jobbet.

 
 

outfit 060b

 
 

Så jag gjorde moodboards. Jag gjorde dem och sedan placerade jag dem medvetet någonstans där jag vet att jag skulle ”snubbla” över dem. Ett bra exempel är att sätta en sådan moodboard på kylskåpsdörren. Tanken med en moodboard är nämligen inte att du ska fokusera aktivt på den utan att den bara ska finnas där, som en tyst påminnelse i bakgrunden och som smygreklam för ditt framtida liv. Och genom att du hela tiden har detta närvarande gör du både medvetna och omedvetna beslut i ditt liv som sakta tar dig dit du vill.

 

Förutom moodboard ser jag också till att lyssna eller ta del av sådant som inspirerar mig. Till exempel minns jag Peter Stordalens sommarprat som satte stort avtryck hos mig. Att jag även besöker Blondinbellas blogg är en sådan sak – hon om någon har verkligen en enorm drivkraft som jag gärna inspireras av.
 
 
Men något som på riktigt förändrade mitt karriärstänk var ett kort urdrag ur Monika Ahlbergs sommarprat. Monika Ahlberg drev i många år framgångsrika Rosendals Trädgårdar och hon berättade något som verkligen var en wow-faktor hos mig. Monika hade arbetat länge på Rosendals Trädgårdar – och det med stor framgång och något som hon var väldigt lycklig över. Men en dag när hon cyklade till Rosendal kände hon inte längre hur hon var på väg till trädgården, hon kände hur hon var på väg till jobbet. Och i samma stund visste hon att hon måste sluta. För när ett jobb känns som ett jobb, ja då är det inte längre något man gör med hjärtat utan något som istället blivit till ett måste, något som man inte längre bara gör av fri vilja.

 

Och så. Ja så ville jag också känna. Eller snarare sluta känna. Jag ville inte känna att jag varje morgon gick upp okristligt tidigt för att åka till jobbet. Jag ville inte känna hur jobbet tog upp för mycket av min fritid. Jag ville hitta något som jag älskade så mycket att det inte kändes som ett jobb. Jag ville hitta något som bara kändes som ett enda stort intresse och något jag gladeligen gjorde. Och jag skulle inte ge mig tills jag nådde dit.

 
 

outfit 060c

 
 

Och nu? Nu är jag 25 år gammal. 25 år och chefredaktör över Nordens största Bröllopsmagasin. Och de senaste två veckorna? Ja, då har det inte känts som om jag jobbat en endaste minut – trots att jag arbetat lång över 40 timmar i veckan. Jag befinner mig alltså på det ställe i livet som jag för 2,5 år sedan gjorde moodboards för. Och den känslan? Obeskrivlig. Fullkomligt obeskrivlig.

 
 

Hur jag tog mig dit? Med hjälp av tankar och moodboards och en känsla i magen av att det alltid kommer lösa sig.

 
 

signatur

 
 

14 kommentarer till “Att nå dit man vill.

 1. Du är verkligen en sann förebild för mig. Du brinner för det du gör och är verkligen en doer. Jag känner igen mig i så mycket trots att jag är 5 år yngre, du känns lite som en äldre version av mig. Jag inspireras av dig varje gång jag tittar in här, handlar det inte om karriär handlar det om inredning, träning eller bakning. Allt finns här. Du verkar vara så sund och klok. Och du driver min favoritblogg, all times. Om du fortsätter som du gör kommer jag att fortsätta inspireras och fortsätta att pusha mig själv till de resultaten du uppnått.

  Kram

  1. Men tack snälla för dina fina ord – det värmer otroligt mycket! ♥ Jag tror med all sannolikhet att du kommer nå precis dit du vill, du verkar vara en så härlig människa med fötterna på jorden och det märks att du vet vad du vill och ser till att ta dig dit 🙂 Kramar

 2. Herrejävlar kvinna, så galet starkt jobbat!
  Jag köper det rakt upp och ner moodboards is da shit, om man inte är en bekväm liten skit som mig som inte riktigt vågar följa min dröm. Jag tror jag ska prova mig på en moodboard och se vart det leder mig.
  Tack för inspo!

  1. Åh ja, testa moodboards! Ibland är det härligt att komma ur sin comfort zone 🙂 Och tack snälla för dina peppande ord ♥

 3. Men GRATTIS Anna!!! Älskade detta inlägg, du gav mig en reminder om många saker…
  Särskilt viktigt tror jag det är att förstå det du skriver om att det är själva känslan man ska försöka hitta, att det är den man ska fokusera på. För övrigt har jag själv använt mig av moodboards för att utveckla min tillvaro, allt från privatliv till karriär. Men nu är det flera år sedan, känner att det är dags för en ny… 🙂 Varm kram, och grattis igen!!

 4. Kikar in på detta inlägget igen för inspiration, tycker det du skriver är så rätt. Jag tror också på tankens kraft, och känner att det är dags för mig att göra precis det u gjort för att försöka klura ut saker och ting. Tack för att du alltid inspirerar med din blogg!

  1. Åh tack snälla för dina underbara ord! Kämpa på så ska du snart se att du klurat ut det mesta och befinner dig precis där du vill 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg