New York guide.

 
 

Alltid när jag ska ut och resa googlar jag tips som en galning. Undviker de stora rese-sajterna vars tips oftast är för ”turistiga” för min del. Jag vill uppleva en ny plats, en ny stad, ett nytt ställe på ett genuint och äkta sätt. Inte som en hopklämd turist tillsammans med fyrtioelva andra klädda i magväska och kamera runt halsen. Därför kollar jag istället bloggar, Instagram och Pinterest efter ställen och tips som jag på något sätt vet redan innan att de kommer passa mig perfekt.

 

Söker ni också tips? I så fall hoppas jag att jag med denna New York guide i alla fall kan guida er till något som ni också blir handlöst förälskade i.

 
 

nyc 096

 
 

NÄR SKA MAN BESÖKA NY?
Våren eller hösten. De ständigt återkommande svaren vad gäller tidpunkt för weekend-resor. Vi var där i månadsskiftet april-maj och då hade Central Park hunnit bli prunkande grön och vissa dagar hade vi uppemot 28 grader varmt. Maj månad tror jag absolut på. Och hösten. Vi frågade många NY-bor om den bästa årstiden att besöka staden och nästan alla svarade höst.

 

VART SKA MAN BO?
Om man nu vill inte vill ha det turistiga så skulle jag säga: Undvik Times Square och teaterdistriktet! Vi åkte bara taxi förbi där 1 gång och bara genom det fick jag rysningar genom hela kroppen. Hujedamig vilket plastigt ställe! Inget jag skulle vilja strosa omkring i och än mindre bo vid. Vi bodde istället i Midtown East (51st & 2nd Ave) och det var perfekt. Nära till Central Park och flådiga gator och massvis av takbarer. Här skulle jag absolut kunna tänka mig att bo igen! Annars vid Chelsea, Meatpacking och West Village. Riktigt mysiga, hippa områden.

Vi bodde på Hotel Pod 51 och var SÅ nöjda.

 
 

 nyc 108

 

nyc 109

 
 

ÄTA & DRICKA:

Det absolut bästa med New York är att det finns något för alla smaker. Oavsett om du vill äta bagels och dricka islatte eller grönkålssallad och kokosvatten. Verkligen allt finns och du kan pendla mellan att frossa i godsaker eller köra hälsospåret fullt ut – genialt! Vår gastronomiska upplevelse bestod av fina middagar, picknick i parken, dyra drinkar och litervis med jordgubbar. Här kommer några tips på ställen som vi besökte och fastnade för.

 

Beauty & Essex (146 Essex St)

Här bokade vi bord innan vi reste, många restauranger är anslutna till Open Table och det är löjligt enkelt att boka bord. Restaurangen är en undangömd pärla där entrén är en dold därr bakom kassan i en vintage butik. Väl inne väntar kristallkronor, servitriser i höga klackar och lite Great Gatsby-vibbar. Menyn består till största del av tapas och är du här så missa inte deras Grilled Cheese, Smoked Bacon & Tomato Soup Dumplings – dog så gott!

 

The Roof (Viceroy New York, rooftop, 124 W 57th St)

Takbar (entrén är en dörr bredvid Vicery Hotel) med fantastisk utsikt. Åt ena hållet tornar skyskraporna upp sig, åt andra hållet ligger Central Park som med sin lummiga vy nästan såg tecknad ut. Kom hit tidigt om du vill ha en chans att komma in och drick supergoda drinkar tillsammans med trendiga New York-bor.

 

Wholefoods

Fantastisk mat-kedja med mestadels ekologisk mat. Utöver det vanliga matutbudet bjuder kedjan också på självplock av såväl varm och kall mat. Perfekt till picknicken! Finns på flera ställen i NY.

 

Jack’s Wife Freda

Frukost/Lunch/Middagsställe som nu finns på 2 olika platser (vi besökte det på Carmine street). Vi kom dit ganska tidigt på en söndag och slapp köerna. Åt Orange Blossom Pancakes och Eggs Benny och njöt av fenomenal mat och härlig miljö. Ett hett frukost-tips!

 

Press Lounge at Ink48 Hotel (653 11th Ave)

Fantastisk takbar där du har utsikt över både skyskrapor och Hudson River. Stället har klädkod så packa ner långklänning och dra på dig klackarna och gör dig redo att förföras av de spektakulära vyerna. Det här är, utan tvekan, den vackraste baren jag någonsin besökt.

 

Ess-a-bagel (831 3rd Ave)

Bagelställe som låg precis runt hörnet där vi bodde. Kom hit tidigt om du vill undvika de längsta köerna. Genialt koncept där du väljer bagel + crème cheese + topping och avslutar med val av dryck. Vi smaskade på toasted poppy seed bagel with crème cheese and tomato och drack kaffe i sann New York anda.

 

Chopt’s

Sallads-kedja där konceptet går ut på att blanda alla ingredienser och hacka (chop) till små bitar. Relativt billig, nyttig och god mat som är perfekt till lunch. Finns på flera platser i NY.

 

Upstairs Rooftop Lounge (145 E 50th St)

Takbar på Kimberly Hotel med finfin utsikt över skyskraporna och Crysler building. Kom hit, prata med trevliga amerikanare och sippa på en Rum Service. Just drinkarna och de trevliga människorna i New York var en av orsakerna till varför jag älskar staden så hejdlöst.

 
 

 nyc 104

 

nyc 106

 
 

PLATSER / MISSA INTE:

Vart man än går i New York så upptäckter man hela tiden nya guldkorn och platser som är såväl inbjudande, häftiga och charmiga. Alla gör sitt egna New York heter det ju och det stämmer. Men här kommer i alla fall några platser och saker som jag rekommenderar att besöka/göra.

 

Chelsea Market

Underbar! marknad i Chelsea. Här finns allt från mat till kläder och småprylar. Under vår besök pågick också en liten marknad för Upcoming Designers och jag köpte med min en finfin plansch hem som kommer få pryda lägenheten och för alltid påminna om en solig dag i världens bästa stad.

 

Anthropologie

Har skrivit om butiken tidigare (här). Verkligen värd ett (eller flera) besök.

 

Smorgasburg

Matmarknad som hålls på helgerna i Brooklyn/Williamsburg. För mig som älskar mat och nya gastronomiska upplevelser var detta himmelriket! Åk hit med någon som delar matintresset och ät och drick och njut av livet (fördelen med att åka hit med syrran var att vi gillar samma mat och delade många rätter och kunde på så sätt äta lite av allt).

 

Central Park

Ord är överflödiga. Central Park är ett måste för parkhäng eller löprundor på morgonen. Att springa tillsammans med massvis av andra New York-bor med solen skinande i ryggen och med en skyline utan dess like bakom trädtopparna var den perfekta starten på dagen.

 

Billig manikyr

Jag (som aldrig gjort manikyr tidigare) tyckte att 9 dollar var helt OK att piffa till naglarna för. Så vi smet in på ett av ställena (fick givetvis fel manikyr – den för 32 dollar), gjorde om gjorde rätt, satt där i 1 timme. Men naglarna blev i alla fall fina och vi fick till slut bara betala 9 dollar (+ dricks) och hade ett fnissigt minne för resten av livet.

 

Top of the Rock

Jo, detta kanske ÄR turistigt, men ett besök uppe i Rockefeller Center är verkligen storslaget. Kom hit på morgonen om du inte vill köa och njut sedan av en utsikt som minst sagt andas Empire state of mind.

 

Flatiron Building

Utan tvekan en av de coolaste byggnaderna jag skådat. Kom hit och ta en obligatorisk bild och strosa sedan runt inne i Eataly (italiensk matmarknad) som ligger mitt emot denna spektakulära byggnad.

 
 

nyc 105

 

nyc 107

 
 

TA SIG RUNT / BRA ATT VETA:

Lite matnyttig information som kan vara bra att veta.

 

Taxi

Taxi är verkligen ett smidigt transportmedel. Många (nästan alla) gator i New York är enkelriktade så välj en taxi som åker i den riktning du ska färdas, kika sedan ifall skylten på taket är tänd och släng upp högernäven i sann Sex and the City-anda och färdas smidigt genom staden. (undvik dock den värsta rusningstrafiken – då är det bättre att gå/ta tunnelbana).

 

Båt

Vi promenerade över Brooklyn Bridge en dag. Sedan tog vi East River Ferry (6 dollar pp) vidare till Williamsburg och även tillbaka till Manhattan. Smidigt och trevligt sätt att färdas på och skylinen som Manhattan bjuder på under resan kan ha varit den bästa utsikten på länge.

 

Buss

Såväl jag och min syster tycker tunnelbana är lite läskigt. Så istället åkte vi buss. Fungerar hur bra som helst! Köp ett Metrocard nere i tunnelbanestationerna och åk sedan buss om du ska långt (billigare än taxi – 1 resa kostade runt 2 dollar).

 

Duanereade

En allt-i-allo-affär som säljer allt från läppstift, adapter och glass och som är öppet 24/7 och som finns i princip överallt. Varför har vi inte liknande butiker/koncept i Sverige var min första tanke?

 

Dricks

Överallt ska det dricksas, oavsett om du gör naglar, åker taxi eller käkar på fin restaurang. Något som man i början tycker känns väldigt onödigt och dyrt då man oftast dricksar 20%. Men det är bara o gilla läget och försöka ha med det i beräkningen när man gör resekassan.

 
 

nyc 095

 
 
 

Sådär. Där var några tips och jag hoppas guiden kan vara till lite hjälp om du planerar en resa till New York. Har ni fler frågor så svarar jag gärna på dem. Just let me know!

 
 

signatur

 
 

3 kommentarer till “New York guide.

  1. Åh vilken bra och trevlig guide. Inte för att jag ska åka just nu men kommer att dra nytta av dina fins tips när det blir dags. Tack tack/Hälsningar Helén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg