Bullbak.

 
 

bullbak 002

 

bullbak 001

 

bullbak 003

 

bullbak 004

 
 

Varje sommar och semester försöker jag hitta en dag att baka bullar på – för att nybakade bullar och något kallt att dricka hör sommaren till. Och vad passar bättre en regnig dag än att stå i köket med mjöl upp till armbågarna och socker runt hela munnen.

 

Så jag har bakat. Plåtar med varma, sött doftande kanelbullar. Och dessa avnjuter jag på balkongen tillsammans med islatte och en bra bok. För även om vädret inte säger sommar! så finns det annat som gör det och sådant ska man ägna sig åt dagar som dessa.

 
 

Receptet? Det kan jag utantill vid det här laget och det är det ”vanliga” för kanelbullar. Vill ni också baka? Ja, köp då hem lite jäst och njut av nybakat ni också.

 

1/2 paket jäst (à 50 g)

50 g smör (ja, ALLT blir godare med riktigt smör)

3 dl mjölk 

1/2 dl socker 

1 krm salt 

1 msk mortlade kardemummakärnor

8 dl vetemjöl 

75 g smör eller margarin

2-3 tsk malen kanel 

1/2 dl socker 

ägg 

pärlsocker

 
 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Fyllning: Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen.

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.

 

Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt svalna lite grann och ät sedan så många du orkar tillsammans med valfri dryck och sällskap.

 
 

signatur

 
 

2 kommentarer till “Bullbak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg