En skåneälskares guide till Österlen.

 
 

skane 020

 

skane 016

 
 

Jag är ingen Skåne-expert. Långt, långt ifrån. Men jag älskar landskapet något så innerligt och försöker besöka det varje sommar. Och inför varje år letar jag efter tips på smultronställen och andra härliga ting som kan göra lanskapet ännu lite härligare. I år spenderade vi 4 dagar på Österlen och jag tänkte dela med mig av några smultronställen som fick mitt hjärta att dansa polka och jitterbugg samtidigt.

 
 

Kafferosteriet på Österlen (hemsida).

Mitt ute bland skördefält och blommande vallmo ligger Kafferosteriet. En modern gård där avskalad, naturlig design möter naturens grönska. Här hittar ni ett charmigt hotell och en restaurang kombinerat café som andas hipster och njutning. Vi? Vi stannade för nybryggt kaffe och kardemummabullar. Passa på att sitta ute i trädgården eller i det fina växthuset och andas in Skåneluft när den är som bäst.

 

Ystad Saltsjöbad (hemsida).

Alltså, typ Sveriges vackraste SPA. Vi spenderade en natt och nästan två fulla dagar på denna pärla i Ystad. Deras SPA är så vackert att det nästan gör ont, servicen enastående och läget perfekt. Om du inte spenderar natten här, kom hit för något att äta i deras restaurang. Såväl middag som frukost smakar ljuvligt på en plats som denna.

 
 

skane 019

 
 

Friden Gårdskrog & Pizzeria (hemsida).

Strax söder om Kivik – mitt ute i ingemansland ligger Friden. En stor gård med äppelträd, knastrande grusgångar och baliparasoll. Inne i byggnaden råder fortfarande hippie-eran och bakom disken står det charmerande paret och bakar pizzor i en stor vedeldad ugn. Vi kom hit i lunchrusningen och åt makalöst goda pizzor och kände oss som hemma.

 

Kivik Äppelmusteri (hemsida).

Ett måste för äppelälskaren. I deras butik hittar du allt från marmelad, mos och must. Vi gick bananas på de olika äppelmusterna och åkte därifrån med drycker inför sensommarens alla tillfällen.

 
 

skane 014

 

skane 018

 
 

Franskans Crêperie (hemsida).

Världens charmigaste ställe! I en gammal folkskola ligger detta crêperie. I vanlig ordning är miljön to die for, personalen supertrevlig och maten så god att det nästan är löjligt. Här kan du äta såväl crepes som galetter (salta som söta). Vi fick ett bord på deras uteservering och åt söta crêpes, drack fransk äppelcider och spelade yatzy. Mitt val av crêpe föll på Prosten Hagel. En crêpe med kanelstekta äpplen, vanijglass och calvados. Dör så gott.

 

Knäbäckhusen.

Typ Sveriges finaste strand. Packa picknickkorgen och gör dig redo för en heldag där naturen är så vacker att det nästan gör ont.

 
 

skane 015

 

skane 017

 
 

Olof Viktors (hemsida).

Ett café några kilometer från Ystad som är bland det charmigaste jag vet. Miljön såväl ute som inne får en att vilja göra om hela hemmet och utbudet att äta går inte av för hackor det heller. Vi delade typ världens godaste morotskaka och drack så mycket kaffe vi bara orkade ute på den inglasade verandan.

 

Vägarna.

Det bästa med hela Österlen tycker jag är vägarna. De små, slingriga som löper genom rapsfälten och där du passerar den ena lilla byn efter den andra. Sommartid är vägarna kantade av skyltar som säger loppis, galleri, café eller konst. Överallt finns något att titta på och att bara planlöst åka runt och stanna där andan faller på är det bästa sommarnöjet jag kan tänka mig.

 
 

skane 021

 
 
 

signatur

 
 

3 kommentarer till “En skåneälskares guide till Österlen.

  1. Älskar också Österlen. Vi förlovade oss 2002 på stranden vid Knäbäckshusen och bodde sedan på Vitemölla Badhotell. Varje år tar vi en tur ner tillsammans med barnen och myset tillsammans.
    Tack för en fin blogg du vackra kvinna.

    1. Åh vilket underbart ställe att förlova sig på! Härligt också att återuppleva det/landskapet varje år 🙂
      Och tusen tack för dina vackra ord!

  2. Jag älskar också Österlen. Bodde för 2 år sen på ett B&B nära Simrishamn (Rävåkra) och trivdes som fisken i vattnet! Blev helt såld och hoppas att jag kommer dit snart igen. Vi var också på Olof Viktors, mysigt ställe! Var på Sandhammaren, tror jag det heter, underbar strand! Gillar också Apotekarns i Simrishamn. Förstår dig precis! /Ulrika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg