Min Nice-guide (franska rivieran).

 

Har försökt samla mina bästa Nice-tips till er här i denna guide.
Franska Rivieran är fantastiskt med så himla mycket härligt att erbjuda. God mat, goda drycker, härliga stränder, charmiga byggnader och bra shopping. Svårt att inte förälska sig. Några av tipsen nedan har jag skrivit lite mer ingående om och de hittar nu under kategorin NICE här på bloggen.

Om ni någon gång besöker staden/kustremsan hoppas jag att denna guide kan vara till hjälp och kanske blir några av mina favoriter kanske även dina?

 

 

Bo

Vi hyrde lägenhet via AirBNB och jag måste säga att det fungerade utmärkt! Priserna på hotellen med bästa läge ligger ganska högt i pris och är ni fler än 2 personer så är det hur smidigt som helst att boka lägenhet. Vi hyrde en med balkong och det var riktigt härligt att kunna öppna balkongdörrarna och äta frukost utomhus varje morgon. Vår lägenhet låg på adressen 17 rue tivoli och vi hade nära till såväl restauranger som stranden. Ett bra tips när man bokar via AirBNB är att kolla omdöme och betyg från andra resenärer, de brukar beskriva en bra bild av sanningen.

 

♦♦♦♦♦

 

Mat & Dryck

Generellt så är det ganska dyrt i Nice, priserna ligger på strax över det vi är vana vid här i Sverige, men det finns såklart enklare alternativ och lite snabbmatställen för de som önskar. Maten var överlag mycket god och här är det väldigt inspirerat av den italienska matkulturen. Får dessvärre säga att vi inte hittade några nypa-sig-i-armen-restauranger men tipsar ändå om mat och dryck som vi gillade lite extra.

 


La Voglia
(hemsida)
Fick detta restaurangtips av vår AirBNB-host. Italiensk restaurang med väl tilltagna portioner och trevlig personal. Vi delade en pizza och en pasta på 3 personer och det räckte gott och väl (det säger väl en del om portionsstorlekarna). Åt en pasta med tomatsås, skinka och aubergine som var fantastiskt god!

 

Picknick på stranden
Att besöka en av alla matbutiker eller köpa med sig gott från marknaden Cours Saleya är fantastiskt. I matbutikerna finns otroligt mycket gott (faktiskt till bra priser) och jag kan varmt rekommendera den franska humusen, alla frukter och grönsaker och inte minst ostarna; herregud så goda! Köp med dig sådant du gillar och ta med en filt ner till stranden och avnjut middag med stans kanske vackraste utsikt.

 

Socca 
En lokal snabbmat(?) där mjöl på kikärtor har bakats till en pannkaka. Säljs i små gatustånd överallt i gamla stan som snabb energipåfyllning eller på restauranger som en helare anrättning. Vi köpte detta några gånger och intog på stående fot med lite salt strött ovanpå. Överraskande gott!

 

Hôtel Negresco
Känt riktmärke i Nice och det flådiga hotellet med sina rosa takkupoler är otroligt vackert. Den lägenhet som vi hyrde låg bara 100 meter ifrån detta kända hotell och vi gick nästan dagligen förbi det. Hade fått rekommendationer om att ta en drink på deras terass, men då vi tyckte 30€ för en drink var något väl påkostat så skippade vi det. Men för den med obegränsad budget eller anledning att fira så kan detta ställe absolut vara värt ett besök.

 

Mango-och passionsfrukt puré
Alltså, det här är väl mer ett tips om ni hyr lägenhet och fixar egen frukost. Men alltså den här mango- och passionsfruktpurén är makalöst god! Ringla över naturell yoghurt och du har en frukost som smakar Solero-glass. Mums!

 

La Cabane à Jus (Rue Bonaparte, 06000 Nice)
Charmig juicebar där ett ägaren från detta hål-i-väggen-ställe gladeligen mixar juicer efter eget behov. Vi beställde en riktig törstsläckare på ananas, citron, äpple och ingefära som smakade underbart i värmen!

 

Bakverk
Okej, det här är mer ett generellt tips, men alltså; bakverken! Små, bakelser blandat med stora frasiga croissanter och nybakade baugetter. Överallt finns små konditorier och gå för all del inte miste om allt gott här. Fransmännen vet hur man slänger ihop ett bakverk!

 

♦♦♦♦♦

 

Badplatser, Se & Göra

Nice är en helt fantastisk stad med otroligt utbud av saker att fördriva dagarna med. Shopping, strosande i gamla stan och salta bad. Tipsar nedan om några favoriter.

 

Marché aux Fleurs Cours Saleya
Alltså jag ÄLSKAR marknader och besöker dem gärna så fort jag befinner mig i ett nytt land eller ny stad. Cours Saleya är Nice största marknad och trots att den inte är gigantisk så rymmer den ändå lite av varje; blommor, frukt, kött, fisk, bakverk, bröd, olivolja, tingeltangel, färdigmat och annat. Marknaden ska dessutom ha lite varierande innehåll under veckans dagar så här är det veckodag som styr utbudet. Marknaden är öppen dagligen från 07.30-16.00 och passa på att gå hit för att köpa färsk frukt och annat gott till dagens strandbesök.

 

Dagsutflykt – Monaco
Ta buss 100 till grannstaden Monaco. För bara 1,5€ transporterar du  dig 40 minuter längs slingrande vägar till denna exklusiva pärla. Ta bussen på morgonen och spatsera de flådiga gatorna i Monaco, drick en kaffe på Café de Paris och spana in snyggt klädda människor.

 

Plage de Passable
Genom att hyra bil (eller ta buss 81 och hopp av vid hållplatsen ”villa rothschild”) når du denna strand. En fantastisk inklämd oas där kristallklart vatten omger dig. Ta bussen hit på morgonen och få en bra plats till dagens sol- och bad. Ett tips är också att ta med ett lite finare ombyte och avnjuta lunch på det närliggande Villa Ephrussi de Rothschild. Denna fantastiska villa erbjuder välskötta trädgårdar och en extremt vacker arkitektur. Dock får du vara beredd på att inträdet kostar inträdet 14€ per person.

 

Colline du Château
En vacker slutsruin belägen på en höjd med kanske stans vackraste utsikt. Efter den 458 trappstegen uppför får du en bra överblick över Nice och parken är väldigt vacker. Spatsera upp för att få dig en överblick över staden eller ta med dig picknick upp och njut av utsikten.

 

Villefranche-sur Mer
Tar ni bussen mot badplatsen Plage de Passable så passa på att hoppa av på tillbakavägen i denna by. Vackert belägen precis vid vattnet huserar den bra restauranger, vackra stränder och charmiga små kvarter.

 

Place Masséna
Detta ”shackrutiga” torg i Nice går nästan inte att missa. Otroligt vackert ställe som vi besökte/passerade förbi flera kvällar under vår vistelse. De röda fasaderna mot det svartvita ”golv” är riktigt läckert!

 

Nice Beach
För att vara en så kallad ”stads-strand” så är stranden längs med staden Nice otroligt vacker med sina klapperstenar och turkosblå vatten. Då du förhoppningsvis bara bor ett stenkast från stranden så lämpar den sig såväl för ett morgondopp som plats för kvällspicknicken. Glöm dock inte badskorna, stenarna är både varma och obekväma att gå på!

 

Vieille Ville (gamla stan)
Är du i Nice är det ett måste att besöka gamla stan. Trånga gränder, färgglada, avskavda fasader och fullt av restauranger och små butiker. Här kan du strosa i timmar och de färgglada fasaderna är bland de vackraste jag sett!

 

 

2 kommentarer till “Min Nice-guide (franska rivieran).

  1. Älskar verkligen Nice!
    En sommar för några år sedan var jag där nere hela juni, juli & augusti. En av mina absolut bästa somrar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg