Min personliga guide till Nice och Franska Rivieran.

I somras spenderade jag ett par dagar på Franska Rivieran och det var andra gången som jag besökte den vackra staden Nice och de närliggande små byarna med färgglada hus och kristallklart vatten. Jag älskar franska Rivieran och är fast besluten om att en vacker dag äga en fastighet där nere som jag kan besöka med jämna mellanrum. Men innan dess vill jag gärna åka tillbaka som turist och kanske är du med sugen på Rivieran och är på jakt efter lite tips? I så fall ska du spana in denna guide där jag samlat några av mina guldkorn.

BO

Första gången jag var i Nice hyrde vi lägenhet via AirBnb och andra gången nu bodde vi i ett par vänners lägenhet. Så jag har dessvärre inget superbra tips för er som önskar bo på hotell i staden. Men kan verkligen varmt rekommendera AirBnb om ni reser flera. Alltid roligare att bo under ett och samma tak och kunna umgås på ett annat sätt än vad man kan om man bor i separata hotellrum.

UYFLYKTER – SE & GÖRA

Ett hett tips är att hyra bil under er vistelse och ta er runt längs Rivieran. Det går smidigt att åka kollektivt eller med Uber eller Taxi också men med egen bil har man mycket större frihet och kan ta sig till allt från städer till små badvikar och charmiga byar. Tips är att hyra en bil av mindre storlek för en del vägar är små och parkeringsplatserna är ännu mindre, haha.

Plage de la Mala
På vår sista heldag på franska Rivieran tog vi sikte på Plage de la Mala, en strand ungefär 35 minuters bilfärd söder om Nice. Vi åkte relativt tidigt på morgonen och letade parkering en stund på de smala vägarna och när vi sedan hittat en vandrade vi den sista biten ner till stranden. Och alltså WOW! Stranden ligger inklämd mellan två bergssluttningar och vyn är helt enastående. Kristallklart vatten, karga bergssidor, färgglada hus och pampiga yachts möter blicken när man vandrar trapporna ner till vattnet. Plage de la Mala är utan tvekan en av de bästa badplatser jag besökt!

Eze
Bergsbyn Eze må vara en känd plats bland turister men oj så sevärt! Den antika bergsbyn ligger högt belägen med milsvidd utsikt över Rivieran och här går du på snirkliga gågator av kullersten bland sandfärgade stenhus och beundrar allt du ser. Överallt finns konstnärsbutiker och souvenirshoppar där du kan köpa allt från tavlor till solfjädrar. Även små caféer och restauranger ligger inklämda lite varstans. Otroligt mysigt men var också beredd på att priserna inte direkt lockar till budgetfynd. En iskaffe kostade till exempel 6€…

Eze – Jardin Exotique
Längst upp i bergsbyn ligger den anlagda trädgården Jardin Exotique där succulenter och kaktusar i mängder gav en fantastisk förgrund till den helt enastående utsikten! Rekommenderar absolut ett besök hit, trädgården bjuder på magisk utsikt och för den trädgårdsintresserade finns här mycket att lära. Inträde 6€.

Eze – Château de la Chèvre d’Or
Lite svårt att hitta, men definitivt värt ett besök är det 5-stjärniga hotellet Château de la Chèvre d’Or som ligger inklämt vid bergssluttningarna i Eze. Här slog vi oss ned för färskpressad juice och magisk utsikt. Hade vi inte haft bilen hade jag gärna tagit ett iskallt glas rosé för herregud så läskande det såg ut. Men juice släckte törsten bra och vi satt länge och njöt av utsikten och människorna runtomkring oss. Ett tips här är att klä upp sig lite extra för miljön liksom lockar till att se dyr, sval och exklusiv ut. Speciellt när ett glas färskpressad citronjuice kostar 12€.

Paloma Beach
Längst ut på halvön Cap Ferrat ligger denna pärla. Det jag älskar med badplatserna på Rivieran är att stränderna består av klappersten (så vackert och man slipper sand som letar sig in ÖVERALLT) och att badvikarna ofta är inklämda mellan berg och träd och att vattnet är kristallklart. Paloma Beach är inget undantag utan här var det så vackert att man golvades av skönhet. Från den lilla badviken kan man också promenera runt i stort sett hela Cap Ferrat på en fin liten stig – värt att utforska om det inte är 40 grader varmt och solsken, haha.

Antibes
ca 30 minuter bilfärd från Nice ligger Antibes och hit åkte vi en förmiddag för att strosa runt på marknader, kika i mysiga butiker, dricka iskaffe och spana in konst. Kan varmt rekommendera en tur till denna charmiga stad – så himla vackert överallt och gillar man konst är Antibes ett mekka för konstälskare!

Antibes – Le Marché Provencal
Mitt inne i Antibes ligger den populära matmarknaden Le Marché Provencal. Fantastisk marknad och här skulle jag vilja fylla en korg och handla färsk frukt, grönsaker, kryddor och nyfångad fisk till middagen. Men vi? Vi nöjde oss med att köpa med oss lite Socca (nationell specialitet) och strosa vidare. Men alltså, finns det något mysigare än matmarknader utomlands?!

Antibes – Hotel Belles Rives
5-stjärnigt hotell i Antibes som är fantastiskt att smita in på för en drink eller lunch. Ett tips är att komma hit på eftermiddagen och sippa på en drink i deras vackra bar eller terrass (tror baren öppnade kl 15.00), men annars går det bra att sitta nere vid vattnet vid deras lunchrestaurang och beställa något att dricka och äta. Vi tog enbart dryck denna gång, men maten såg magisk ut (ja, kostar en caesarsallad 40€ så förväntar man sig väl inget annat…)

Cannes
Jag blev faktiskt positivt överraskad av Cannes som inte bara innehåller lyx, lyx, lyx utan också charmiga gator, mysiga butiker och en vacker sandstrand. Vi åkte hit en eftermiddag och åt lunch nere vid vattnet, tog några svalkande dopp och sedan strosade längs de små mysiga gatorna och shoppade sandaler. Det är inte svårt att förstå varför Cannes är ett så populärt resmål!

Nice – Gamla stan
Gamla stan i Nice är fantastisk att strosa runt i. Trånga gränder och mängder av butiker, restauranger och caféer finner du här. Särskilt charmigt är det att gå här på kvällarna och äta glass i den varma kvällsluften och spana på folk.

Villefranche Sur Mer
ca 15-20 minuters bilfärd söder om Nice ligger den vackra fiskebyn Villefranche Sur Mer. Hit går också bussar (buss 80 mot Monaco) och det är smidigt att ta sig hit även om man inte har egen bil. Vi stannade till i denna by för lunch efter en dag på stranden (Paloma Beach) och åt riktigt god tryffelpasta och sallad nicoise bland färgglada hus och mysiga butiker.

Nice – Strandpromenaden
Strosa runt på ”Promenade des Anglais” och spana på det turkosblå havet, människorna och myllret. Härligt att promenera här oavsett tid på dygnet men nästan allra härligast är att kliva upp vid soluppgång och ta en joggingtur längs promenadstråket. Otroligt härlig start på dagen och härligt att få bevittna en folktom strand (som annars kryllar av människor).

Nice – Place Masséna
Det populära shackrutiga torget i centrala Nice är slående vackert och kring torget finner ni såväl bra shopping (stora kedjor) och många restauranger och barer.

MAT & DRYCK

På franska Rivieran finns allt från klassisk traditionell fransk mat till italienskt och mat från alla världens kök. Då jag fullkomligt älskar både det franska och italienska köket var det inte svårt att hitta något gott att äta. Visst, det är många turistiga restauranger och smakupplevelserna kanske inte får något stjärna i guide michelin, men absolut finns här några guldkorn!

La Maison de Marie
Knappt 100 meter från Place Masséna ligger denna restaurang. Ingången är något gömt och restaurangen ligger på en innergård bland byggnaderna och vi hade först lite svårt att hitta hit. Väl framme fick vi bord på innergården och i den vackra omgivningen åt vi en 3-rätters middag där pizza la diere, gnocchi och sorbet fick smaklökarna att jubla. Riktigt trevligt ställe!

Pizza Pili
Ett hål-i-väggen-pizza-hak som är kända för sina pizzor. Ta med kontanter och ställ dig i kön för att beställa de populära pizzorna. Vi beställde varsin pizza, köpte en flaska rosé i matbutiken och gick ner till stranden för en av de härligaste måltiderna på resan. Vansinnigt gott och att äta pizza, dricka iskallt rosé och se solnedgången med någon man tycker om finns det inte mycket som slår.

Restaurangerna vid Cours Saleya
Längs blomstermarknaden Cours Saleya kryllar det av restauranger och för relativt OK pris får du stora portioner och mycket pasta. Absolut OK val såväl för den kräsne som finsmakaren.

Le Hussard (takbar)
Takbar som ligger i anslutning till Cours Saleya och som kvällstid är ett populärt vattenhål för såväl Nice-invånare som turister. Ett plus för mysig inredning och bra utsikt över staden. Älskar takbarer!

PS. Min förra guide kring Nice finner ni HÄR (LÄNK)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg