Svamplycka.

 

 

Alltså h-e-r-r-e-g-u-d vilken svamplycka vi hade idag. Jag som i stort sett aldrig hittar svamp hittade svamp som jag inte plockat (eller ätit) på nästan 15 år. Vilken svampsort det var? Blomkålssvamp. Har ni ätit det? Det är en riktig delikatess, men en svamp som utseendemässigt sett troligtvis får de flesta att backa undan och undra ”vad tusan är det där?”. Pappa var, på gamla dar, en höjdare på att hitta just blomkålssvamp och detta var något som jag åt mycket som barn men som jag, som sagt vad, inte har ätit på säkert 15 år. De är väl inte sällsynta eller så, men de kan vara svåra att hitta, de små rackarna. Eller ja, små och små. Det är några gigantiska svampar det där och till skillnad mot kantareller som man behöver plocka en hel ICA kasse fylld av räcker det oftast med 1 blomkålssvamp för att mätta en familj.

Så ja, idag var det svamplycka, minsann. Och utöver sjuka mängder blomkålssvamp hittade vi även Karl-Johan och några kantareller. Och så drack jag kaffe ur termos och fick gå timmar i frisk luft. Det kan man kalla en fantastisk förmiddag.

 

 

Och nu? Nu väntas kusinkalas och jag ser fram emot kombinationen kaffe + socker + tillsammanstid med släkten.

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *