Sparrisrisotto med grönkålschips.

 

 

Jag älskar att laga mat. Att stå och röra i grytor, baka en kaka eller lära mig ett nytt recept är som meditation för mig. Därför blir jag extra glad när jag får tillfälle att laga finmiddagar. Som igår. Då svängde jag ihop en sparrisrisotto som jag toppade med frasiga grönkålschips och serverade med parmainlindad kyckling. Mums! Risotto är ju inte alls svårt att göra, tricket är bara att vara noggrann mot slutet så att inte riset blir överkokt utan behåller sin kärna som är så signifikativ för rätten. Jag följde detta recept och resultatet blev fantastiskt!

 

Till 4 portioner:
2 st schalottenlökar
 hackade
0.5 dl olivolja
3 dl carnaroliris (eller arborioris)
1.5 dl vitt vin
9.5 dl hönsbuljong varm
1 knippe sparris, skuren i bitar
1.5 dl parmesanost riven
salt och nymalen svartpeppar

2-3 hela kvistar av grönkål (till garnering)

Börja med att sätta ugnen på 220 grader till grönkålschipsen. Medan ugnen blir varm delar du bladen i mindre bitar och lägger i en plastpåse. Tillsätt sedan knappt 1 msk olja och lite salt. Knyt påsen och skaka sedan runt så att olja och salt fördelar sig jämt över bladen. Sprid sedan ut dem på en plåt och låt bli krispiga i ugnen i ca 5-10 minuter (de ska vara krispiga och torra, men se upp då de lätt bränns). Lägg sedan dessa åt sidan för att svalna medan du tillagar risotton.

Fräs löken i olivoljan i en kastrull utan att den tar färg i cirka 3 minuter på medelvärme. Höj värmen och lägg i riset, rör om i 1 1/2 minut. Häll på vinet och låt det koka in nästan helt. Sänk värmen något och häll på den varma buljongen, cirka 1 deciliter i taget, rör hela tiden. När all buljongen är tillsatt ska risotton vara krämig och lös, men riskornen ska ha ett tydligt tuggmotstånd. Kokningen tar 17–18 minuter.
Stek sparrisen på hög värme i ca 3-4 minuter tills den mjuknat något (den ska fortfarande ha lite tuggmotstånd). Tillsätt sedan sparrisen i risotton de sista 2–3 minuterna. Blanda i den rivna parmesanen. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. Späd med lite buljong eller vatten om risotton blir för tjock. Servera risotton sedan toppad med riven parmesan och krispiga grönkålschips. Risotton är utmärkt som ensam rätt men går också att servera som tillbehör till kyckling eller kött.

 

 

Yes, det var gårdagens middag det. Kalasgod! Och nu? Nu vankas det långpromenad i snötäckt granskog, mysigt.

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *