Kålsoppa med frikadeller.

 

 

Vad som varit i min matlåda de senaste dagarna? Kålsoppa med frikadeller. Fick ett sådant sug efter en varm soppa efter min snötäckta långpromenad i söndags och gick igenom olika sopprecept i huvudet under min bilfärd hem. Valet föll på kålsoppa. Har inte ätit det sedan jag var liten och det är ju ändå väldigt synd, för det är fasligt gott. Ser kanske inte mycket ut för världen men oj så gott det var! Passade på att laga en stor gryta när jag ändå var på gång och nu har vi ätit soppa i 3 dagar, haha. Gott är det i alla fall även om min mage börjar protestera lite efter den enorma mängden kål de senaste dagarna!

 

Kålsoppa med frikadeller (ca 6 portioner).
750 gram vitkål (ca 1/2 kålhuvud)
2 msk smör
1,25 l vatten
1 buljongtärning (grönsak)
3 tsk salt
6 kryddpepparkorn
1 msk ljus sirap

Frikadeller:
500 gram blandfärs
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

 

Börja med att hacka kålen grovt och bryn den i omgångar i en stekpanna med lite smör och sirap. Lägg sedan all kål i en gryta och häll över vatten. Tillsätt även buljongtärning och kryddor. Låt koka i ca 45 minuter. Blanda sedan ingredienserna till frikadellerna och rulla till köttbullar. Lägg sedan i köttbullarna i den kokande soppan och se till att de är täckta med vatten. Låt koka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och sedan är det klart att servera!

 

 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Kålsoppa med frikadeller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *