Glaserat sidfläsk med hemgjorda bao bröd.

 

 

Alltså, vilken mathelg jag haft! Helt magisk. Först 3-rätters med mamma i fredags och igår kväll hade jag Emilie över på middag och vi lagade glaserat sidfläsk med hemgjorda bao bröd. Alltså har ni varit på en asiatisk restaurang och ätit bao bröd (eller steamed buns som de också kallas)? Det är fluffiga bröd som man fyller med diverse gottigheter och resultatet är helt fantastiskt. Och denna lördag fick jag och Emilie för oss att baka egna bröd och fylla med glaserat sidfläsk.

Sagt och gjort, under sen eftermiddag inhandlade jag en ångkokade av bambu på den lokala orienthallen (finns annars HÄR att köpa) och så satte jag degen. Sedan spenderade vi ca 1,5 timme i köket och skapade magi. Vi trodde naturligtvis att det skulle bli gott, ingredienserna lovade smaksensation, men inte kunde vi ana att det skulle bli SÅ gott! Det här är, seriöst, bland det godaste jag lagat och kanske också den mest imponerande måltid jag gjort(?) Inte så vansinnigt avancerat, men det är några delmoment som kräver tid. Och resultatet? Ja, det fullständigt golvar en. Så ska ni ha middagsbjudning inom snar framtid så bara måste ni testa detta. Och ångkokaren i bambu? Bästa investeringen! Ska aldrig mer koka grönsaker utan bara köra dem i steamern. Så fräscht!

Hur som helst, det blir ett långt recept här. Men låt er inte avskräckas – det är värt alla moment!

 

Ingredienser bao bröd (steamed buns)
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
0,5 dl matolja

Gör såhär:
Mät upp ljummet vatten och smula i jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan.Kör med elvisp och degkrokar alternativt degblandare i 10-15 min. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek ca 50-60 min.

När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar (det blir typ 12 st). Kavla ut degenbollarna till ovaler. Pensla på lite olja och vik över så den ser ut som en halvcirkel. Lägg de vikta bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45-60 min.

Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i bakplåtspapper som du gjort små hål i och lägg sedan i de antal bullar som får plats (ca 3-4 per låda) Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. ”Man tager vad man haver”. Men det tar lite längre tid att få alla klara. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar sedan när de svalnat helt.

 

Ingredienser:
ca 700 g rimmat varmrökt fläsk

Sås:
2 dl hoisinsås
2 cm riven ingefära
1 st vitlöksklyfta
1/2 st färsk chili
1/2 dl japansk soja
2 tsk sesamolja
1 st lime (saften)

Ex. på tillbehör:
Hackad koriander
Böngroddar
Picklad rödlök (2 st skivade rödlökar, 1 dl vatten, 1 dl socker, 1/2 dl ättika. Låt stå minst 2 timmar)
Chili & lime-majonäs (2 msk majonäs, 1 cm finhackad röd chili och 1 msk limesaft)

Gör såhär:
Ta bort svålen från fläsket och lägg den i en ugnsform. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in fläsket i cirka 20-30 min.
Blanda alla andra ingredienser till såsen i en gryta och koka upp. Låt stå och småputtra på svag värme i ca 15 min.
Ta ut fläsket och skär i skivor. Blanda skivorna med  såsen och låt stå ca 5 minuter.

Servera sedan sidfläsket i bröden med tillbehören.

 

 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Glaserat sidfläsk med hemgjorda bao bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *