Igår blev jag så himla sugen på att baka pizza. Sett många recept på det under den senaste tiden och något som verkligen fastnat är pizza bianco (en ”vit” pizza där tomatsås byts ut mot crème fraîche). Har ätit det några gånger, men faktiskt aldrig testat att göra själv, så igår fick det bli premiär. Och alltså, att göra egen pizzadeg? SÅ värt det! Det tar inte mer än 10 minuter att knåda ihop och medan degen jäser (45-60 minuter) har du tid att förbereda tillbehör eller dricka bubbel på en sommarvarm balkong. Hur som helst, denna pizza blev vansinnigt god och självklart delar jag med mig av receptet till er ♥
Pizza bianco med vitlök, parmesan och chilimarinerade räkor (2 st)
15g jäst
2,5 dl ljummet (fingervarmt) vatten
1 msk olivolja
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1,5 dl durumvetemjöl
4-5 dl vetemjöl
–
2 dl crème fraîche
2st vitlöksklyftor
1 burk räkor + 3 msk olivolja + cayennepeppar efter behov
1 dl riven parmesanost
Spenatblad
1 citron i klyftor
Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör till jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, socker och salt. Häll sist i mjölet (lite i taget) och knåda tills du fått en smidig, lite lätt kladdig deg. Sätt sedan lock (eller plastfolie) på bunken och låt jäsa i ca 45-60 minuter. Under tiden blandar du räkor (avrunna) med olivolja och cayennepeppar efter behov. Ställ i kylen och sätt sedan ugnen på 225 grader och placera en plåt (med baksidan uppåt) i ugnen.
När degen jäst färdigt delar du den i två delar och formar varje del till en smidig boll. Tryck sedan ut degen på varsitt, lätt mjölat, bakplåtspapper till en rektangulär form. Bred crème fraîche på degen och skala och hyvla sedan en vitlöksklyfta i tunna skivor och lägg på vardera pizza. Strö över parmesan och lägg sedan bakplåtspappret med pizzan på den varma plåten i ugnen. Låt grädda varje pizza i ca 10-15 minuter tills de blivit gyllene. Ta då ut pizzan och strö över räkor, spenatblad och pressa lite citron över. Klart!
Hej!
Måste bara säga wow vilka bilder du tar! Vad har du för kamera? 😀
Det ser fantastiskt gott ut också!
Åh tack, vad glad jag blir!
Jag fotograferar med en Nikon D610 med ett Sigma Art 35mm objektiv 🙂