I annonssamarbete med svedea

Att göra en roadtrip genom Europa.

 

 

Snart är det (äntligen!) semestertider och kanske är ni flera där ute som planerar roadtrips på semestern? För ungefär exakt ett år sedan åkte jag tillsammans med (mitt ex) Fredrik på en sådan roadtrip. Målet var alperna i Österrike och 12 dagar med vandring och upptäckande. Och det fantastiska i att ta bilen på semester är att det inte bara är målet som är, ja… målet, utan där resan också får vara en del av målet. Att köra bil genom Europa är fantastiskt! Under vår resa fick vi se charmiga städer, höga snötäckta berg, spegelblanka sjöar och så fick vi möjlighet att spela svinhög musik i bilen, stoppa för kaffe, bulle och bensträckare när vi ville. Friheten alltså, den är fantastisk.

Men för att friheten verkligen ska vara så fantastisk som man drömmer om är det bra att ha kunskap innan man ger sig ut på vägarna. För visste du att du bland annat kanske behöver ett så kallat ”grönt kort” när du roadtrippar genom Europa? Vi hade tur och fick höra talas om detta innan vår resa, men det var mängder av telefonsamtal och frågetecken och annat som behövde redas ut och fyllas i gällande bilförsäkring  innan vi kunde åka. Då? Då önskar jag att jag hade hittat informationen enkelt och samlat på ett ställe. Därför tänkte jag att jag, i samarbete med SVEDEA, skulle lista lite bra-att-veta-saker till er om ni ska köra bil utomlands. Bra va?!

 

 

När du kör en svenskregistrerad bil utomlands gäller olika regler i olika länder för din bilförsäkring. Du kan läsa mer om vad som gäller, om du behöver grönt kort och mycket annat HÄR. Innan du åker utomlands med bilen kan det också vara bra att veta vad som gäller angående värdesaker i bilen om ett inbrott skulle vara framme. Jag och Fredrik skulle till exempel låta bilen stå på en parkering medan vi vandrade i 3 dagar och då vi inte ville bära med oss allt vi hade med oss under denna 3-dagars vandring behövde vi veta vad vår försäkring täckte. Detta skiljer sig lite åt beroende på försäkring och här är det oftast hemförsäkringen som spelar in, så ring gärna ditt försäkringsbolag och dubbelkolla innan avresa.

 

 

Gällande bilförsäkring finns det några saker som du alltid bör ha med dig i bilen under sommarens roadtrip:
1. Bilens försäkringsbrev och registreringsbevis.
2. Telefonnumret till försäkringsbolagets skadeanmälan.
3. Grönt Kort om så krävs.

Ovanstående är bra att ha med sig om olyckan skulle vara framme och du exempelvis behöver lämna in bilen på reparation. Haha vi själva blev ganska nervösa under en del av resan när vi åkte nedför Österrikes högsta berg (Großglockner) och det började ryka (och nästan brinna!) om däcken. Som tur var visade det sig bara att det inte var så smart att ligga och ”smygbromsa” i nedförsbacke under flera kilometer och att bromsarna blivit överhettade. Efter att ha stått stilla ett tag och sedan använda en annan mer ”stötvis” bromsteknik försvann problemet och vi behövde som tur var aldrig uppsöka en bilverkstad. Men om vi hade behövt det så hade jag velat ha stenkoll på vad som gällde, rent försäkringsmässigt.

Så ska du ut på roadtrip i sommar (vilket jag verkligen tycker att du ska) så lägg en stund innan att förbereda och kolla upp vad som gäller just för din bilförsäkring.

 

 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Att göra en roadtrip genom Europa.

  1. Åh, så härligt med sommarsemester i Österrike. Har vid 2 tillfällen tänkt åka Grossglockerner Hochalpenstrasse men det var dimmigt båda gångerna och då blir det ju inte den ultimata upplevelsen. Men skam den som ger sig, någon gång ska det bli av. Hoppas att Du får en fin sommar. Västkusten är ju också en fantastisk plats med hav, klippor och skaldjursfrossa 😎 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *