Världens godaste (kalljästa) lussebullar.

 

 

Receptet jag lade ut i somras på kalljästa kanelbullar (LÄNK) var en riktig succé och faktiskt ett av mina populäraste inlägg under 2018. Och med det receptet i baktanken utvecklade jag ett liknande för lussebullar. Och alltså, på riktigt. Detta är det SJUKASTE jag smakat! Lussebullarna blir så extremt saftiga! Dels knådar du inte ”sönder” degen genom att det bara är 1 jäsning, dels gör det rumsvarma smöret sitt och inte minst; sockerlagen som penslas på och ”stänger” inne all fukt är magiskt. Det är när jag bakar bullar som dessa som jag, med handen på hjärtat, vill säga upp alla anställningar jag har och starta konditori, haha. Men innan vi tar steget så långt vill jag dela med mig av receptet till er. Jag lovar att ni kommer älska dessa! (och som jag tipsar om i slutet – de bullar som inte äts med en gång bör frysas in omgående för att behållas färska).

 

Deg:
3 pkt saffran
2 dl strösocker
50 g jäst
5 dl kylskåpskall mjölk
175 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning 

Fyllning:
1 dl russin

Sockerlag:
1 dl Strösocker
1 dl Vatten

 

Gör så här:
Smula jästen och blanda först ut med lite mjölk i en bunke. Häll sedan i resten av mjölken, smör och saffran och rör runt. Tillsätt sedan socker, salt och mjöl. OBS! Degen ska hellre vara lite ”för kladdig” än för torr. Saffran har en tendens till att torka ut bullen så var lite försiktig med mängden mjöl. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10-15 minuter. Baka sedan ut degen till lussebullar, ca 30 stycken. Tryck i russinen. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 3 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. Gör nu sockerlagen (koka vatten+socker tills sockret löst sig).

Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen innan du låter dem svalna. Ät bullarna ganska omgående. De som inte äts inom någon timme gör du bäst i att frysa in med en gång. Ta sedan upp och tina i mikron och du har ”nybakade” bullar på ett nafs!

 

 

17 kommentarer till “Världens godaste (kalljästa) lussebullar.

 1. Jag är en ytterst ovan bagare, men det är så lätt att lyckas med detta recept och så nimt att baka ut bullarna direkt att jag idag bakar dessa bullar för en tredje gång sen jag upptäckte receptet i mitten av december. Skall kolla in dina andra kalljästa recept.

 2. Hej! Är jätte sugen på att prova dessa. Men jag bor på Irland och det är jätte svårt (omöjligt?) att få tag på färsk jäst. Och för att aktiverar tott jäst, behöver man varm mjölk. Funkar detta endå tror du med kalljäsa?

  1. Hej Lisa,

   Åh så roligt att du vill testa dessa – hoppas du blir nöjd. Jag har ingen erfarenhet av torrjäst, men skulle absolut tro att det går lika bra att kalljäsa med kall mjölk (jäsningen tar ju lite längre tid med kall degvätska, oavsett färsk eller torkad jäst). Så mitt tips är att testa – det borde gå lika bra även med torrjäst enligt min vetskap ♥

 3. Verkligen goda bullar blev det. Vi bor i Estland och vår dotter har fördelsedag på luciadagen så vi bjuder alltid på lussekatter (fast det ovanligt här). I morse bakade jag dem för nu under corona och allt, så blir barnen hemma från nästa vecka men dottern, hon har ju alltid bjudit på lussekatter och nu fick hon göra det ju idag istället för måndag. Hennes äldre bror kommenterade att han aldrig tidigare (mer än 12 år) har fått så goda, mjuka, söta och härliga bullar. Tack så jätte mycket för den goda degen! Jag låt degen ändå jäsa i kylskåpet under natten och formade bullarna i morse.

  1. Ååh så himla glad jag blev av att läsa din kommentar! Så roligt att ni hittat receptet och så underbart att det uppskattades. Tusen tack för att du tog dig tid att skriva, det gjorde min dag ♥

  1. Dessa kan med fördel jäsas i kylen över natten. Men dryg 3h i rumstemperatur fungerar också. Viktigast är att all degvätska är kylskåpskall 🙂

 4. Hur är dessa kalljästa? Kalljäst betyder enligt kutym att de står i kylskåpet över natten… Dessa är säkert supergoda, men lite missvisande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg