Världens godaste (kalljästa) lussebullar.

 

 

Receptet jag lade ut i somras på kalljästa kanelbullar (LÄNK) var en riktig succé och faktiskt ett av mina populäraste inlägg under 2018. Och med det receptet i baktanken utvecklade jag ett liknande för lussebullar. Och alltså, på riktigt. Detta är det SJUKASTE jag smakat! Lussebullarna blir så extremt saftiga! Dels knådar du inte ”sönder” degen genom att det bara är 1 jäsning, dels gör det rumsvarma smöret sitt och inte minst; sockerlagen som penslas på och ”stänger” inne all fukt är magiskt. Det är när jag bakar bullar som dessa som jag, med handen på hjärtat, vill säga upp alla anställningar jag har och starta konditori, haha. Men innan vi tar steget så långt vill jag dela med mig av receptet till er. Jag lovar att ni kommer älska dessa! (och som jag tipsar om i slutet – de bullar som inte äts med en gång bör frysas in omgående för att behållas färska).

 

Deg:
3 pkt saffran
2 dl strösocker
50 g jäst
5 dl kylskåpskall mjölk
175 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning 

Fyllning:
1 dl russin

Sockerlag:
1 dl Strösocker
1 dl Vatten

 

Gör så här:
Smula jästen och blanda först ut med lite mjölk i en bunke. Häll sedan i resten av mjölken, smör och saffran och rör runt. Tillsätt sedan socker, salt och mjöl. OBS! Degen ska hellre vara lite ”för kladdig” än för torr. Saffran har en tendens till att torka ut bullen så var lite försiktig med mängden mjöl. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10-15 minuter. Baka sedan ut degen till lussebullar, ca 30 stycken. Tryck i russinen. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 3 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. Gör nu sockerlagen (koka vatten+socker tills sockret löst sig).

Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen innan du låter dem svalna. Ät bullarna ganska omgående. De som inte äts inom någon timme gör du bäst i att frysa in med en gång. Ta sedan upp och tina i mikron och du har ”nybakade” bullar på ett nafs!

 

 

Rekommenderade inlägg

5 thoughts on “Världens godaste (kalljästa) lussebullar.

  1. Jag är en ytterst ovan bagare, men det är så lätt att lyckas med detta recept och så nimt att baka ut bullarna direkt att jag idag bakar dessa bullar för en tredje gång sen jag upptäckte receptet i mitten av december. Skall kolla in dina andra kalljästa recept.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *