Mitt bästa recept på bananbröd.


 

Första gången jag gjorde bananbröd var för ca 3 år sedan, då hade jag sett både bilder och recept som florerat på Instagram och just då (och fortfarande nu!) känns det ju väldigt trendigt att baka bananbröd. Inte minst för att du kan ta vackra bilder på helgfrukosten där ni dukat upp med hembakat bananbröd, kaffe, juice, färska bär och annat gott. Personligen så äter jag mitt bananbröd precis så som det är. Men denna gången testade jag att rosta en skiva i en torr stekpanna, spritsa på lite mascarpone och toppa med färska bär. Herregud så gott! Och visst blev det vackert? Många väljer också att servera bananbrödet med jordnötssmör, färska bär och annat. Du kan helt enkelt variera det i oändlighet.

 

 

Och ja, namnet ja… bananbröd indikerar ju vid första blicken som att detta är något extremt hälsosamt och ja ”bröd” kan man ju liksom äta varje dag. Jag skulle dock inte säga att detta är ett bröd utan definitivt mer som en kaka då den innehåller socker och är ganska söt. Så för min del mumsar jag inte detta varje dag, men någon gång då och då som helgfrukost eller till eftermiddagskaffet är det supergott. Och de söta (välj gärna övermogna) bananerna gör ju att kakan blir så sjuuuukt saftig. Det framgår kanske inte supertydligt på bilderna men detta lilla ”bröd” blir väldigt kompakt, saftigt och alldeles underbart. Tror säkert bananbrödet vägde 5kg, hahaha. Påminner lite i konsistensen om en pound cake. Har ni ätit det? Jag har ett så roligt minne från när jag och syrran var i New York och köpte en bit (400g tror jag bestämt) av lemon pound cake på Whole Foods Market och tryckte i oss hela kakan på en parkbänk i solen. Vansinnigt gott och vi tyckte det var en ”lagom fika” för två. När vi sedan läste kaloriintaget som vi precis satte i oss och det visade sig att kakan bestod av ”6 portioner” och inte 2 fick vi dock se över vårt fika-intag, haha.

 

 

Nåväl. Nu var det varken pound cakes eller minnen från New York jag skulle berätta om utan detta bananbröd. Det är i alla fall vansinnigt gott och är du bara noga med tiden i ugnen och inte låter den gå för länge så kan du i princip inte misslyckas med denna. Min åsikt är att kakan blir som allra godast efter 1 natt i kylen. Så gör denna på eftermiddagen och när den svalnat plastar du in den i plastfolie och förvarar i kylen tills nästa långfrukost. Hur enkelt som helst! Receptet då? Kommer här:

100 g smör + ytterligare lite till formen
2 msk mjöl (till formen)
2,3 dl socker
2 ägg, uppvispade
4 väl mogna bananer, mosade + 1 hel
3,4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk äkta vaniljpulver (eller fröna från 1/2 vaniljstång)
1 tsk kanel

Värm ugnen till 175C. Smörj och mjöla en brödform med mjöl.
Vispa smör och socker med en elvisp tills det är vitt och krämigt. Blanda de uppvispade äggen med 4 mosade bananer och vispa sen ihop med smöret och sockret till en fluffig smet.

Sikta samman alla torra ingredienser och rör sen ihop med banansmeten. Häll över smeten i formen och dela sen den sista bananen på längden och lägg med snittytan uppåt ovanpå. Grädda i 60 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Låt svalna, plasta in och lägg sedan i kylen över natt innan servering.

 

 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Mitt bästa recept på bananbröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.