Konditorivärdig Butterkaka – recept.


 

Hallååå i stugorna! Söndag och denna söndag har verkligen varit en produktiv sådan. Regnet har öst ner hela dagen, så att denna söndag var full med hemma-sysslor har liksom inte gjort så mycket. Vad jag gjort? Veckohandlat, tagit en långpromenad, duschat (inpackningar o hela köret), lagat matlådor inför veckan, tvättat, städat, redigerat och klippt nästa avsnitt av podden (som kommer ut imorgon) och….. bakat butterkaka!

Det är ju kanelbullens dag idag, men jag var sugen på att ta det ett steg längre och göra butterkaka. Inte alls svårt om ni frågar mig och resultatet blir en konditorivärdig kaka som du kan servera med hög svansföring. Så. Himla. Gott. Och efter att jag och M nu ätit mer än halva ikväll är vi nu redo att kasta in handduken för den här helgen. Men först så ska ni få receptet.

 

Till 1 butterkaka:

Deg:
25g jäst
2,5 dl mjölk
75g smör (äkta smör, inget margarin!)
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
125g rumsvarmt smör (äkta smör, inget margarin!)
1 dl socker
2 msk kanel

1 påse marsankräm (1 påse pulver + 2 dl mjölk)

 

Gör såhär:
Smula jäst i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt). Häll sedan vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen ca 10 minuter för hand. Ju mer du arbetar – desto bättre deg. Tänk här att degen absolut inte får kännas torr, den ska vara formbar men på gränsen till kladdig. Låt sedan degen vila under handduk (eller plastfolie) på en varm plats i ca 60 minuter.

Under tiden sätter du ugnen på 200grader och rör ihop alla ingredienserna till fyllningen. När degen jäst färdigt kavlar du ut den till en rektangulär platta (ca 25x40cm) och breder fyllningen jämt över degen. Rulla sedan ihop från långsidan och skär i 3cm stora bitar. Lägg dessa i springformen (blir det bullar över kan du grädda dessa som ”vanliga” bullar). Täck över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg. När kakan jäst färdigt rör du ihop marsankrämen och fyller en vanlig plastpåse med krämen. Klipp sedan ett litet hål i plastpåsens ena hörn så att det blir en spritspåse. Tryck ner påsens ”spets” i mitten av varje bulle och tryck ut lite vaniljkräm. Placera sedan formen längst ned i ugnen och grädda ca 25-30 minuter tills kakan är färdig. När den svalnat ringlar du över glasyren (florsocker som du blandar med lite, lite vatten).

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *