Kolakakor med saffran – julens godaste småkaka?


 

Hörni, om ni gillar saffran så bara MÅSTE ni baka dessa sega kolakakor med smak av saffran till jul. Dra-mig-baklänges så goda de blev! Kolakakor tillhör ju en utav mina absoluta favoriter när det kommer till småkakor och genom att addera saffran så blev de typ ännu godare (hur det ens kan vara möjligt). Söta, sega och fyllda med smak av jul. Mums! Nästa gång ska jag nog också testa att riva ner lite apelsinskal i kakdegen – det tror jag kan vara hur gott som helst!

Sugen på att baka dem? Då gör du såhär:

100g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 påse saffran + 1 tsk vatten
1 tsk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap

Börja med att blanda saffran + 1 tsk vatten i en liten skål. Detta för att saffranet ska lösa upp sig och blandas bättre i kakdegen. Under tiden lägger du övriga ingredienser i en skål. Tillsätt sedan saffran + vatten och knåda till en deg. Rulla sedan ut tre stycken längder på bakplåtspapper och platta till dem något med fingrarna. Ställ sedan plåten i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Ta ut kakorna precis när de börjat få färg (låt de inte stå för länge för då blir de för ”hårda” och segheten försvinner). När du tagit ut dem skär du dem i bitar och låter svalna innan du bryter isär dem.

 

Rekommenderade inlägg

3 kommentarer till “Kolakakor med saffran – julens godaste småkaka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *