Inför fettisdagen: Mitt allra bästa recept på kalljästa semlor.


 

Hej hej hallå hörni! Om exakt en vecka är en (i mitt tycke) årets bästa dagar här, nämligen fettisdagen! Jag älskar semlor – eller ja – får man kalla sig för en semle-fantast om man äter semlor utan mandelmassa? De konservativa hävdar säkert att det inte får kallas för semla om den inte innehåller mandel. Men nu är jag ju allergisk mot mandel så äter alltid mina semlor med vaniljkräm (eller mitt hemgjorda substitut till mandelmassa) och älskar det! Så ja – i mina ögon får man kalla sig för någon som älskar semlor så länge det ser ut som en semla, typ.

Hur som helst. Under föregående helg så passade jag på att baka semlor så att jag skulle ha frysen redo med semlebullar lagom till just fettisdagen. Och så passade vi ju givetvis på att äta semlor redan förra helgen. För att tjuvstarta? Det får man absolut!

 

 

Detta recept är baserat på samma recept som jag gör mina kalljästa lussebullar. Enda skillnaden är väl egentligen att jag bytt ut saffran mot nymald kardemumma och det här är typ världens bästa recept! Jag som älskar vetedeg tycker att många semlor man köper på konditori har en lite för luftig och torr vetebulle. Jag vill gärna ha en tyngre vetebulle och detta receptet är helt perfekt för det! Jag lever för vetedeg och är du precis som jag och föredrar lite tyngre vetebullar till semlan så ska du absolut testa detta recept!

Fördelen med att kalljäsa också är att man kan gå upp på morgonen, förbereda degen och baka ut bullar, lägga på plåt under en kökshandduk och sedan ge sig ut och åka skidor, pulka med familjen eller ta en långpromenad på sisådär 3 timmar. När man sedan kommer hem igen skjutsar man in de jästa bullarna i ugnen och på 8 minuter har du nygräddade vetebullar att göra semlor av. HUR smidigt?! Perfekt tycker jag! Avskyr annars bullbak då man ofta blir ”låst” i hemmet när saker ska jäsa, knådas, kavlas, fyllas och diverse varje 60:e minut. Här gör du jobbet endast 1 gång och sedan är det klart. Hur smidigt som helst.

Nog svamlat, här kommer receptet! Detta blir ca 20-25 st vetebullar och önskar du mindre antal kan du enkelt halvera receptet.

Du behöver:
2 dl strösocker
50 g jäst
5 dl kylskåpskall mjölk
175 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
2 msk mortlad kardemumma
12-14 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning 

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör till jästen löst sig och tillsätt sedan resten av mjölken, smöret, mortlad kardemumma, strösocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter och du får en smidig deg. Observera att degen hellre får vara lite, lite kladdig än för torr. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och knåda i ca 10-15 minuter. Detta för att öka mängden glutentrådar och få en fluffig bulle. Rulla sedan till bollar (här kan du välja storlek själv, men jag rullade mina till en storlek någonstans mellan en golfboll och tennisboll. Tyckte den storleken blev perfekt). Täck sedan över plåtarna med rena kökshanddukar och låt stå i rumstemperatur i ca 2-4 timmar.

När det är dags att baka ut bullarna sätter du ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och gräddar sedan i ugnen i ca 6-8 minuter (håll koll så de inte bränns). Låt sedan svalna helt innan du fyller dem med falsk mandelmassa (se recept nedan) eller vanlig mandelmassa eller vaniljkräm och vispgrädde. Pudra över lite florsocker innan servering och NJUT!

 

 

Detta recept på ”falsk” mandelmassa gjorde alltid min farmor när jag var liten. Och herregud så gott det är. Som chokladbolls-smet ungefär minus kakao och kaffe. Löjligt gott! Är du också allergisk mot mandel eller inte gillar mandelmassa kan jag varmt rekommendera att göra detta istället för att fylla semlorna med.

Falsk mandelmassa (lagom till ca 4 normalstora semlor):
1 st äggvita
2 msk florsocker
2 dl havregryn
1 msk rumsvarmt smör

Vispa äggvitorna till ett fast skum med hjälp av en elvisp. Tillsätt sedan florsocker, havregryn och smör och fortsätt vispa med elvispen tills du har en jämn smet. Förvara kallt innan montering av semlorna.

 

Rekommenderade inlägg

3 kommentarer till “Inför fettisdagen: Mitt allra bästa recept på kalljästa semlor.

  1. Det här var ett nytt recept på ”mandelmassa”. Är själv nötallergiker och blev det i vuxen ålder. Enda gången det känns tungt att inte kunna äta nötter och mandel är just vid semletid 🙁 Älskar semlor !
    Har gjort mandelmassa av solrosfrön och det blev också gott, men skall testa ditt recept.

    1. Ååh, inte testat med solrosfrön, ska också göra det. Dessvärre förknippar jag ofta solrosfrön med mat (exempelvis rostade i en sallad”) så tror jag kan ha svårt för det i kombination med vetebulle och grädde, haha. Men värt et försök.
      Så tråkigt med allergier som sätter stopp, men är man lite påhittig finns det lösningar till det mesta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *