California Roadtrip – Big Sur (och Highway 1)

I ett tidigare inlägg (se alla inlägg som rör USA här) beskrev jag våra första dagar i San Francisco. På vår sista dag där hämtade vi hyrbilen och körde söderut. Vi tog sikte mot Big Sur där vi skulle spendera natten, men såg fram emot bilfärden lika mycket då vi skulle åka på den klassiska vägen ”Highway 1” och passera mängder av guldkorn på vägen nedåt.

Ett tips vi fick från vår reseagentur var att starta vår 3 veckors roadtrip i just San Francisco, för i den staden behöver du inte ha bil (bra kollektivtrafik) och du rekommenderas inte heller ha bil pga inbrottsrisk i bilar. Så genom att börja vår resa i San Fran. sparade vi in 4 dagars kostnad för hyrbilen i och med att vi hämtade den när vi skulle resa därifrån. Perfekt!

 

 

Vi började som sagt vad vår färd nedåt och oj så många vackra ställen vi stannade vid och besökte längs vägen. En favoritstad var Santa Cruz (här kanske man skulle spenderat en natt?). Väldigt mysig stad med en magisk sandstrand, tivoli, vacker natur och pittoreskt centrum. Vi stannade som sagt vad bara här för att sträcka på benen och köpa med oss lite lunch som vi åt i bilen. Men älskade staden!

 

 

Vackra broar längs vägen. Att köra längs Highway 1 är verkligen lika magiskt och vackert som man tror att det ska vara! Under vår färd var det dock ganska mycket dimma och dis som låg tätt över vattnet så sikten från bilen var inte alltid den bästa. Men just dimma har jag hört är ganska vanligt här (vatten från havet som värms upp och bildar ånga) så även om vi hade önskat klarblå himmel och sol här så sprack det upp på vissa ställen och naturen visade sig vara helt otrolig.

 

 

Snabbt stop i den såååå charmiga staden Carmel by the Sea. Alltså, denna stad var så galet mysig. Otroligt exklusiv stad där konstgallerier och Rolex-butiker avlöste varandra längs gatorna. Men den var samtidigt otroligt pittoreskt uppbyggd och det kändes nästan som att gå runt i en Harry Potter-film när man gick dessa gator. Svårt att förklara men OJ som vi älskade detta ställe. Tog också bilen ner till stranden som ska vara en av de vackraste längs västkusten och jag kan verkligen förstå varför. Som sagt vad hade vi lite otur med vädret här, men vi kunde ändå se hur otroligt vackert det var trots molnen.

 

 

Broar ♥

 

 

Det är först när du kör bil genom USA som du förstår hur stort det är. Och en bra grej att ha med sig är att ofta tar bilresorna mycket längre tid än vad GPS:en säger. Dels vill du stanna för att beundra utsikten, fotografera, gå på toaletten eller köpa kaffe och dels så är det vägarbeten eller ibland olyckor som gör att det tar längre tid än planerat. Så var det även för oss och när vi rullade in i Big Sur hade det blivit skymning. Vi checkade i alla fall in på vår Lodge som var mysig, men lite läskig där den låg mitt i skogen. Vi landade i vår stuga i några minuter innan vi rullade bort mot Big Sur Bakery där vi hade bokade middag för kvällen.

 

 

Haha ute i skogarna har de inte någon belysning vid vägarna och med Halloween bara ett stenkast bort var det många bilar på parkeringen som hade ”dekorerats” med läskiga dockor och masker i passagerarsätena. Hahaha fy fan, var livrädda när vi parkerade bilen och gick längs med den mörka grusgången upp till ”restaurangen” som låg i den mörka skogen. Var alldeles för rädda för att komma ihåg att ta bilder på de läskiga dockorna i vissa bilar, men kom i alla fall ihåg att ta något kort på middagen vi åt. Hemgjord pasta och en soppa som (utan överdrift) kan ha varit det godaste vi ätit i våra liv. Wow!

 

 

Efter middagen satte vi oss i bilen och körde iväg i mörkret tillbaka till vår stuga. Tog en dusch och kröp ner tätt intill varandra för att sova där mitt ute i skogen (utan varken wifi eller täckning på mobilerna). Lite läskigt, men också mysigt. Vår stuga hade exempelvis en brasa som vi gärna hade tänt om vi spenderat mer tid i stugan.

 

Nästa dag var det dags att rulla vidare – se mer i nästa post.

 

3 kommentarer till “California Roadtrip – Big Sur (och Highway 1)

  1. Så härligt det är att se allt om er resa, både på IG och i bloggen. När vi körde Highway 1 så kom man inte längre än till Big Sur pga ett oväder året innan som fått vägen att rasa ihop av lera. Vi åkte ändå så långt vi kunde bara för att få köra den vägen. Sen vände vi tillbaka och åkte andra vägar. Men Carmel By The Sea var en fantastisk by och jag minns ljuset på stranden när vi såg oss omkring. Underbart! Vi bodde en natt i Carmel och det var väldigt charmigt.

    Trevlig helg på dig!

    1. Åh vad härligt att ni också åkt på Highway 1. Så synd dock med regnovädret, men fint att ni fick se en hel del ändå 🙂 Och ja, Carmel är en magisk stad, så mysigt att ni bodde där en natt ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg