Sömnträning för Gillis – hur går det?

Hej hej hallå på er och halloj fredag! Hur har ni det? Tillbaka till jobb/plugg och rutiner eller fortfarande semester? Marius är tillbaka på jobb sedan 2 veckor tillbaka och då är liksom fredagarna lite extra välkomna för då blir det lite mer avlastning för mig här hemma med Gillis på nätterna. Då Marius jobbar tar jag alla uppvak på nätterna då han behöver vara pigg för att orka jobba, men på helgerna försöker vi numera dela på ansvaret så gott det går. Det har ju liksom varit svårt att göra det innan då det ENDA som funkat på varje uppvak nattetid är amning – och den står ju jag för.

Just kombinationen småbarn + sömn måste vara det mest googlade och mest diskuterade ämnet någonsin typ. Och som mamma förstår jag varför, sömnen är så otroligt viktig och även om jag på något mirakulöst sätt orkar med dagarna trots månader av obefintlig sömn så har jag känt att en förändring måste till. När Gillis var omkring 3-4 månader så ändrades sömnen totalt. Från att ha sovit i sitt Bedside Crib 2-3 timmar åt gången nattetid vägrade han plötsligt att sova någon annanstans än precis bredvid mig och gärna med tutten i munnen hela natten. Jag? Jag har känt mig som en mänsklig napp, får ont i ryggen av att jag behöver sova i en viss position hela natten och har vaknat i princip en gång var 30:e minut varje natt de sista 2-3 månaderna.

Som ni hör har ju detta inte varit hållbart varken för mig eller Gillis (som inte heller får någon längre sammanhängande sömn). Kvällarna de sista veckorna har också inneburit en del ångest för både mig och min sambo då just nattningen varit så extremt svår. Det som ”funkat” är att jag liggammar honom tills han somnar och sedan – likt en ninja – ålar mig bort från honom, upp från sängen och ut ur sovrummet. Ofta har denna ”rutin” tagit 1-2 timmar och när jag väl lyckats få honom att somna är jag själv helt slut och vill typ bara gå och lägga mig, fastän klockan är 19.30 och jag inte hunnit äta middag eller någonting. Ofta har han också vaknat ca 45 minuter efter han somnat och sedan är natt-karusellen med amning konstant nattetid igång och jag får inte sova många sammanhängande minuter.

På dagarna sover han också BARA i vagnen om den rullar (eller i bilen om vi är ute och åker). Så alla hans sovstunder dagtid sker medan jag promenerar. Och så fort jag stannat har han vaknat och inte kunnat somna om. Detta har gjort att det finns NOLL minuter på dygnet då han sover och jag bara kan vila. Har alltid haft svårt (läs omöjligt) att ta tupplurar dagtid, men ligga raklång på soffan i en timme har varit efterlängtat och något som inte funkat då han som sagt vad är vaken all tid jag inte tagit promenader.

Ja – som ni förstår har sömnbristen varit ett faktum och det var dags för en förändring. Det kändes som om vi testat ALLT, men fick tipset av en bekant att gå kursen (online) som heter SOVANDE BARN (länk). Kursen kostar 595kr och jag tänkte att det typ var vansinne att BETALA för att få reda på hur ett barn ska nattas/sova. Liksom, vad skulle kursen ge oss som vi inte redan visste?

Jag ska inte beskriva metoderna i kursen (tror kanske inte heller jag FÅR det med tanke på att det är en betaltjänst). Men i korta drag går kursen ut på att lära barnet att somna SJÄLV i EGEN säng – utan stöttning från förälder hela vägen in i sömnen. Och när man tänker på det så är det ju ganska självklart. Gillis är ju van att somna i en vagn som rullar eller med bröstet i munnen. Och han VET liksom inte hur han ska sova utan det. Så när hans sömncykel (ca 45 minuter lång) är klar och han går upp i ytlig sömn och han INTE ligger i en vagn som rullar eller har bröstet i munnen så vaknar han. Han kan ju liksom inget annat – VI har lärt honom sova med dessa hjälpmedel och på så sätt skapat en ond cirkel. Det kursen vill är att barnet ska kunna somna på EGEN HAND, utan några som helst hjälpmedel (bil, vagn, bärsele, amning, flaska, vaggning etc.) och NÄR barnet kan sova själv så kan de också somna om själv om de vaknar på natten.

Och när man tänker på ovanstående så känns det liksom så SJÄLVKLART. Men vi visste inte vart vi skulle börja eller vilka steg vi skulle följa – något som kursen lär oss, den är oerhört pedagogisk och det finns 5 olika metoder man kan välja bland. Och vi började med kursen i måndags och har nu kört i 4 nätter och ser REDAN resultat. Igår kväll krävdes bara en hand på hans mage och efter 35 minuter (UTAN GRÅT) somnade han SJÄLV i EGEN spjälsäng. Hahaha kändes helt jäkla sjukt.

Fortfarande vaknar han på nätterna, men istället för var 30:e minut sover han nu ca 1,5-2h åt gången. Och även om varje uppvak kräver MER av mig (här ska jag inte bara välja den snabba lösningen och stoppa bröstet i munnen på honom utan får kämpa lite mer med sovtekniken, som ofta innebär en del gråt och ca 30-40 minuter innan han somnar om) så känner jag att det är värt det alla dagar i veckan. Just nu? Just nu är jag vaken ganska mycket på nätterna och kämpar med sovtekniken men allt slit kommer förhoppningsvis resultera i att han sover HELA NÄTTER (eller kanske bara med 1-2 uppvak för mat) inom 3-4 veckor. Och alltså NYP MIG så underbart!

Kan som sagt vad inte lämna full recension av kursen ännu då vi är mitt uppe i den, men de där 595 kronorna vi spenderat är den bästa investeringen någonsin tror jag. För nu kan vi natta Gillis på kvällarna och sedan få 2-3 timmar EGENTID innan han vaknar första uppvaket för mat. Kvällarna är numera totalt ångestfria och vi vet att Gillis sover bättre vilket också känns bra i mammahjärtat. Att lära vårt barn att somna tryggt UTAN hjälpmedel är liksom nyckeln till utsövd bebis OCH utsövd mamma. Tränar nu också på att han ska sova i en stillastående (ej rullande) vagn, så att jag kan söva honom ute i trädgården och sedan typ sitta bredvid, läsa bok eller gå in och vila/få saker gjorda. Började träna på detta i förrgår och redan nu funkar det för han att sova i en STILLA vagn ca 1h. Helt jäkla underbart om ni frågar mig.

Som sagt – kan uppdatera med om någon vecka kring hur det går, men kämpar du just nu med ett barn som BARA sover typ i bil, till flaska (eller bröstet) eller om du guppar på en pilatesboll med bebis i famnen och är trött på detta så spana in kursen – jag är hittills otroligt hoppfull ♥

3 kommentarer till “Sömnträning för Gillis – hur går det?

  1. Enligt vår barnläkare ska barn inte äta på nätterna efter 6 månaders ålder. Vi körde ”ferber ” metoden och efter 3 nätter fick vi alla sova. Sååå välbehövligt för oss alla. Lycka till med allt.

  2. Vad skönt att ni tycks ha hittat en metod som funkar! Kursen verkar påminna om Anna Wahlgrens metod från klassiska Barnaboken som också går ut på att bebisen får lära sig att somna själv och tryggt. Metoden var räddningen för oss med vår förstfödda bebis och vi såg stjärnor (på dagtid) av sömnbrist 😅 Vilken halleluja-känsla det var när kvälls- och nattsovkaoset faktiskt upphörde nästan som i ett trollslag. Att nåt som varit så svårt och ångestladdat kunde vara så enkelt! Lycka till!! 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg