Kaffe – ett måste efter sömnlösa nätter, eller…?

Precis druckit dagens första och enda kopp kaffe. Som föräldraledig och efter diverse sömnlösa nätter så smakar alltid den där koppen med varm dryck extra bra. I mitt fall dricker jag inte kaffe för att bli pigg, just koffein har inte den effekten på mig utan istället kan jag känna en negativ effekt av kaffe om jag dricker på tom mage eller för mycket under en dag. Jag får ont i huvudet, blir illamående, kan känna hur kroppen blir stressad (hjärtat rusar) eller få ont i magen av koffeinet. Så jag dricker inte kaffe för att bli pigg, jag dricker det för att jag tycker det är vansinnigt gott och en mysig stund på dagen.

Och av gammal vana då jag inte kan dricka kaffe på tom mage låter jag alltid kroppen få vara vaken någon timme på dygnet innan den varma drycken når mina läppar. Dels för att jag inte är sugen på kaffe på morgonen och dels för koffeinets negativa påverkan på min tomma mage. Istället ser jag till att dricka massor av vatten till frukost (som brukar bli någon gång runt kl. 06.30) och lagom till efter första promenaden med Gillis och det är dags för mellanmål (brukar vara omkring kl. 09.30) så brygger jag mig en kanna kaffe och dricker 1 eller 2 koppar. Just detta kommer naturligt för mig, att inte dricka kaffe direkt på morgonen, men jag tror också det är väldigt sunt.

För oavsett vilken påverkan koffeinet har på oss (pigg, huvudvärk, illamående etc.) så går det inte att komma undan att koffein ÄR en stressande faktor för kroppen. Och att BÖRJA dagen med att ge sin kropp stress i ett samhälle där många redan känner sig stressade någon gång under dagen är jag övertygad om att det är fel. Att koffein också är vätskedrivande är ju också en faktor som spelar in. Efter en natt (där forskning visar att vi ofta svettas mycket och förlorar vätska) är det viktigt att fylla på med vatten och inte dricka kaffe som driver ut ännu mer vätska från våra kroppar.

Inser att jag låter väldigt predikande här, alla får naturligtvis göra som de vill. Men känner du att du MÅSTE ha kaffe direkt på morgonen är det nog dags för en tankeställare. Varför behöver du det? Vilken effekt har koffeinet på din kropp? Hur skulle den reagera några dagar utan kaffe etc? Jag kan, i perioder då jag ex. känner av magkatarr eller stress, medvetet utesluta kaffe då jag känner mer negativa effekter än positiva och det är otroligt vilken skillnad det gör. Jag vet att många som lider av exempelvis ångest, hormonella problem etc. också mår mycket bättre om de utesluter koffein. Testa och se hur din kropp reagerar och hitta balansen ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg