Att rusta inför glöggmingel.

 
 

mjuk pepparkaka

 

Fick en förfrågan häromdagen om jag inte kunde skriva ut receptet på den mjuka pepparkaka jag bakade förra veckan.

Och absolut, jag vill gärna dela med mig av sådant som smakar gott och gör själen lycklig, samtidigt.

 

Så här kommer receptet:

 

100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1.5 dl filmjölk
2 tsk malen ingefära
2 tsk malda nejlikor
2,5 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl

 
Smält smöret och låt det svalna.

Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt, gärna med elvisp.
Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat. Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.

(Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

 

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.
Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

 
 

Andra goda ting att bjuda på i juletider och glöggmingel är pepparkakssticks med ädelostkräm. Köp bara färdig pepparkaksdeg (eller gör egen) och kavla ut till en rektangulär form. Skär sedan i smala remsor och tillaga i ugn. Servera pepparkakssticksen sedan genom att doppa dem i en röra bestående av Crème fraîche + ädelost som du mixat ihop. Jag menar, pepparkakor och ost. Det blir inte bättre än så.

 

äppelmust

 

Istället för glögg kan du även värma äppelmust på spisen tillsammans med 2-3 st kanelstänger. Ett friskt alternativ till den annars vanligtvis oerhört söta glöggen. Vill man dessutom spetsa till det lite kan man istället för äppelmust värma Kiviks Musteris goda dryck Varm o Kall (finns att köpa på systembolaget – länk här).

 

saffran

 

Ett sista tips som jag vill slå ett slag för är de superenkla saffransbiscotti jag gjorde för någon vecka sedan. Så här gör du dem:

 

100 g smör
1 g saffran (2 pkt)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5-6 dl vetemjöl

 

Smält smöret i en kastrull, rör saffran och socker. Låt detta svalna något. Rör ner äggen, ett och ett, i det smälta smöret och vispa ordentligt. Ha i bakpulver och vaniljsocker, tillsätt sist mjölet och arbeta samman till en smidig, glansig deg. Den skall fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna något.

 

Dela degen i två eller tre bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15-20 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall. Förvara i burkar med tätslutande lock.

 
 

signatur

 
Har ni något gott recept att dela med er av inför julen får ni gärna göra detta. På så sätt kan vi skapa en liten jul-recept-bok i miniformat här i kommentarsfältet. Okej? Okej.

 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg