När man vill imponera med ett bröd.

 

∼Reklamsamarbete∼

 

Ett av mina #goals för 2017 (LÄNK) var ju att baka med bröd under 2017. Och ja, jag tycker faktiskt att jag steppat upp det senaste och bakat bröd ett par gånger. Oftast blir det scones, filmjölkslimpa eller något annat som går snabbt och ”sköter sig självt”. Goda bröd, allihop, men kanske inte något som imponerar. Men igår, då bakade jag ett riktigt pang-bröd!

I samarbete med Bagaren&Kocken fick jag testa en av deras jäskorgar (LÄNK). Jag har länge velat ha en jäskorg, mest för att jag tror att just en sådan ska kicka igång min bagar-lust och få mig att baka bröd varje söndagsmorgon. ”Det blir enklare med en jäskorg” har jag intalat mig själv. Och vet ni? Det blir det faktiskt! Igår förmiddag så blandade jag snabbt och raskt ihop en deg. Hittade ett väldigt smidigt recept med få ingredienser som jag tror man kan experimentera med cirka hur mycket som helst (variera mjölsorter, smaksättning och frön). Denna deg knådade jag ihop länge och väl, sedan strödde jag bara lite mjöl över jäskorgen och lade i min degklump som fick ligga där och jäsa. När det sedan var dags att grädda brödet vände jag ur min degklump på en plåt och betraktade ett fasligt fint mönster, ni vet, ett sådant där bageri-snyggt mönster som kan imponera på vem som helst. Jag skar även några snitt i brödet och sedan skjutsade in det i ugnen. Och jag trodde faktiskt att brödet skulle ”flyta ut” och mönstret försvinna, men vet ni? Det blev så himla snyggt!

Så på ungefär 2 timmar hade jag skapat ett riktigt pang-bröd och ett av knepen för att lyckas med det var just jäskorgen. Det andra tipset? Ja, det hittar ni längst ned i receptet.

 

Till 1 limpa:
50 g jäst
1 msk honung
4 dl vatten, ljummet
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 tsk salt

 

Börja med att smula ned jästen i en bunke och häll det ljumna vattnet över för att läsa upp jästen. Tillsätt sedan honung och de olika ”mjölsorterna”. Sist tillsätter du saltet. Knåda sedan degen länge, ca 10-15 minuter för hand innan du lägger degen i en mjölad jäskorg. Täck över med plastfolie och låt jäsa i ca 60 minuter. Sätt sedan ugnen på 150 grader och när brödet jäst färdigt vänder du på jäskorgen och lägger brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Här kommer nu tips nummer 2 för ett lyckat brödbak: häll 1 dl vatten på botten av ugnen som får ånga upp under brödbaket och som skapar en hård, fin skorpa på ditt bröd. Så häll alltså 1dl vatten på botten av ugnen och ställ direkt efteråt in plåten med brödet längst ned. Lät grädda i ca 45-50 minuter innan du tar ut det och låter det svalna på galler. Sedan kan du bjuda vänner och familj på ett riktigt gott bröd till frukost eller kvällsmat.

 

 

2 kommentarer till “När man vill imponera med ett bröd.

  1. Degen rann ut när vi vände jäsbehållaren. Det enda stela satt kvar….
    Går inte att göra snitt i en smet heller.
    Vet inte om vi gjorde något fel men bra recept var det iallafall inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg